Αντιδράσεις προκαλεί η «επετηρίδα» των νέων γιατρών

Εφημερίδα Καθημερινή της Ιωάννας Φωτιάδη

Η δημοσιοποίηση προ ολίγων ημερών των προτάσεων της Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που προανήγγειλε μεταξύ άλλων το τέλος της λίστας αναμονής για την ειδικότητα των γιατρών άνοιξε κυριολεκτικά τον «ασκό του Αιόλου» στους κόλπους των νέων γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη «επετηρίδα» των γιατρών βρίσκονται εγγεγραμμένοι 11.000 απόφοιτοι τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Στην εισήγηση της Επιτροπής, από την οποία το υπουργείο έλαβε ωστόσο σαφείς αποστάσεις διευκρινίζοντας ότι νομοθετικό έργο ασκεί μόνο η Βουλή, γίνεται λόγος για τη σταδιακή καθιέρωση εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του κύματος μετανάστευσης των Ελλήνων ιατρών -που εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες την Ελλάδα για τα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας- όπως και η εν γένει αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος Υγείας. Οι αντιδράσεις πάντως των εμπλεκομένων ποικίλλουν ανάλογα με τον «αριθμό προτεραιότητας», αλλά και την ηλικία τους, αν και όλοι ομολογούν ότι το σύστημα της αναμονής -«ελληνική πατέντα»- είναι καιρός να τροποποιηθεί.


Η 28χρονη Χρυσή Κολιάκη, που έχει πάρει πτυχίο εδώ και τέσσερα χρόνια και κατά την αναμονή της για την ειδικότητα της παθολογίας εκπονεί διδακτορική διατριβή, δεν κρύβει την ικανοποίησή της στην προοπτική αλλαγής του συστήματος. «Οσα διάβασα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», παρατηρεί, «η επόμενη γενιά φοιτητών θα είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη και επιμελής». Παράλληλα, «οι φοιτητές με άριστες επιδόσεις θα ξεκινούν κατευθείαν ειδικότητα και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα». Στο φόρουμ της ιστοσελίδας www.greekmeds.gr οι θέσεις και οι αντιθέσεις επί του θέματος πολλαπλασιάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Η 35χρονη ειδική γιατρός, Μαρία Κ., διαβλέπει «το τέλος των βυσμάτων που έκαναν ειδικότητα ως υπεράριθμοι, αλλά και της εισαγωγής γιατρών από πανεπιστήμια των Βαλκανίων».

Δεν αισιοδοξούν, ωστόσο, όλοι εξίσου. «Ο στόχος είναι μόνο η περικοπή θέσεων ειδικότητας και μισθοδοσίας και όχι η αναβάθμιση του συστήματος», εκτιμά ο ειδικευόμενος γιατρός, Αλέξης Τ. Πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν ότι η διαδικασία των εξετάσεων θα είναι αδιάβλητη «ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί η σάρωση των απαντήσεων ως δικλίδα ασφαλείας, μπορεί να λειτουργήσει η γνωστή “διαρροή θεμάτων”».

Η προοπτική και μόνο αλλαγών οδήγησε σε απόγνωση όσους έχουν ήδη «χάσει» πολλά χρόνια, «περιμένοντας» την απελευθέρωση μιας θέσης ειδικότητας. «Θα ευνοηθούν όσοι παίρνουν πτυχίο τώρα και όχι εμείς που έχουμε χάσει επαφή με το αντικείμενο για 4 ή 5 χρόνια», γράφει προβληματισμένος ο 29χρονος Σπύρος Γ. «Αν εγώ δεν περάσω στις εξετάσεις, θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα;» αναρωτιέται. Εκφράζεται, έτσι η ανησυχία ότι μια ολόκληρη γενιά γιατρών, με την αλλαγή του συστήματος, θα αδικηθεί κατάφωρα. «Η εν λόγω μεταρρύθμιση είναι αδύνατη, αν δεν προηγηθεί η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων υπέμειναν την αναμονή, αλλά και η εξεύρεση λύσεων σε μια σειρά άλλων προβλημάτων του Συστήματος Υγείας», σχολιάζει ο κ. Νίκος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του European Society Of Hellenic Junior Doctors.

2 σχόλια:

  1. Οι γελοιότητες που μας πλασάρετε μέσα από το παρόν άρθρο και από την ασχετοσύνη σας κ . Ι.Φωτιάδη πότε θα σταματήσουν;
    Επιτέλους μην παίζεται με τα νεύρα μας, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
    Κάντε καμιά άλλη δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αναμένων γιατρουδακι-βυσματουχο2 Μαΐου 2011 στις 4:09 μ.μ.

    και εγώ θέλω εξετάσεις..
    Έχω γνωστό καθηγητή στο ΠΑΓΝΗ και περιμένω πως και πως να φάω τη θέση από όσους δεν έχουν βύσμα....
    Αλλωστε αξιοκρατία στην Ελλάδα πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή