Άρθρο που Κατατέθηκε στη Βουλή


Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


Αθήνα, 06/02/11

Το τελευταίο 10ήμερο βιώνουμε τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας. Σ’ αυτή συμμετέχουν για πρώτη φορά όλοι οι ιατρικοί κλάδοι (νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί ασφαλιστικών ταμείων και ελευθεροεπαγγελματίες) κι έχουν προκηρυχθεί απ’ όλα τα μεγάλα κλαδικά ή εργασιακά τους σωματεία (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ). Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση την 1ηΦεβρουαρίου εξελίχθη στην πιο ακραία μορφή της, στην κατάληψη του υπουργείου Υγείας.

Η ακραία αυτή αντίδραση προέκυψε για δύο (2) λόγους, οι οποίοι είναι σοβαροί και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογηθούν αναλόγως από το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και την κοινωνία:
  1. Από την αναιτιολόγητη, ανεξήγητη και προκλητική άρνηση, ή αποφυγή, του υπουργού Υγείας να συνομιλήσει με τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους, για ένα κρίσιμο και σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την περίθαλψη όλων των κατοίκων της χώρας.
  2. Επειδή το νομοσχέδιο αυτό υποβαθμίζει ποσοτικά και ποιοτικά την περίθαλψη και συγχρόνως δημιουργεί πολλές χιλιάδες ανέργων και υποαπασχολούμενων γιατρών.
Κεντρικό αίτημα των γιατρών ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου, πράγμα που έγκαιρα ζητήθηκε γραπτώς πολύ πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή. Αυτό ακολούθως έγινε κεντρικό αίτημα των απεργών.

Την επόμενη μέρα της κατάληψης ο υπουργός Υγείας ζήτησε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους απεργούς στην οποία δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι η απόσυρση περνάει από το πτώμα του. Είναι αλήθεια ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει, ότι ουσιαστικός, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να γίνει σε μία (1) μέρα και μάλιστα με τέτοια πίεση.

Τον διάλογο έπρεπε να τον επιδιώκει ο Υπουργός, αν μη τι άλλο για να μάθει όσο γίνεται καλύτερα και περισσότερα και όχι να τον αποφεύγει. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε να παγώσει η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθεί το νομοσχέδιο για 10-15 μέρες και να γίνει αυτό που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Τώρα βέβαια δεν μπορεί να γίνει κάτι από πλευράς Υπουργείου και Απεργών και πρέπει το κεντρικό αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου να υιοθετηθεί από τη Βουλή, και να απαιτήσει την απόσυρσή του. Οφείλει δε να το κάνει για δύο (2) λόγους:
  1. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο (σελ. 43) αναφέρεται σε επιτροπή, που συστήθηκε ήδη πριν από 1 μήνα, η οποία σε συνεργασία με την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ έως 31/05/11 υποβάλει προτάσεις για το σύστημα υγείας στη χώρα μας με σκοπό πάντα οι δημόσιες δαπάνες να κρατιούνται κάτω του 6% ΑΕΠ και η κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει, τουτέστιν να νομοθετήσει, ανάλογα μέχρι τέλος Ιουνίου 2011. Δηλαδή εντός του Ιουνίου θα κληθεί η Βουλή να νομοθετήσει πάλι και μάλιστα για θέματα που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο.
  2. Το καταγγελλόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει 80 (ογδόντα) υπουργικές αποφάσεις νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να γίνει νόμος. Αυτό σημαίνει ότι εκχωρείται εν λευκώ η εξουσιοδότηση στον κ. Λοβέρδο να νομοθετεί. Αυτό έγινε μια φορά με τον υπουργό Οικονομικών όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, να νομοθετεί χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Δεν πρέπει  να επαναληφθεί τώρα με τον υπουργό Υγείας.
Καλούμε τους έλληνες Βουλευτές να μην ενδώσουν. Καλούμε τους έλληνες Βουλευτές να υπερασπιστούν τον θεσμικό τους ρόλο, να υπερασπιστούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία-ανεξαρτησία τους.

Στάθης Τσούκαλος
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ
Μέλος ΔΣ ΙΣΑ και ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου