Κείμενο της ΕΙΝΑΠ προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αθήνα, 10/9/10
Επειδή με την ψήφιση του Ν. 3868/10 γεννήθηκαν διάφορα ερωτήματα περί την εφαρμογή του αρ. 4 του νόμου στην πράξη, και μετά από συνεννόηση και με τον νομικό μας σύμβουλο, σας ενημερώνουμε για τη θέση μας στο ζήτημα της υλοποίησης του συγκεκριμένου άρθρου:
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν σε ασφαλή προγράμματα εφημεριών που εκδίδονται νομίμως.
» Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί λαμβάνουν πέρα του μισθού τους μηνιαία αποζημίωση, προκειμένου να συμμετέχουν στο ανωτέρω εφημεριακό έργο που αντιστοιχεί στα προβλεπόμενα ποσά του αρ. 4 του Ν. 3868/10.
» Όσων γιατρών το εφημεριακό τους έργο κοστίζει περισσότερο από το άμεσα καταβαλλόμενο ποσό του αρ. 4 του Ν. 3868/10, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται σ’ αυτούς από διαθέσιμους πόρους του Νοσοκομείου ή της ΥΠε.
» Τα προβλεπόμενα από το αρ. 4 ποσά μειώνονται αναλογικά μόνο για λόγους που αφορούν αποκλειστικά το γιατρό (π.χ. αδικαιολόγητη απουσία, εκπαιδευτική άδεια μακράς διάρκειας, κανονική άδεια όλο το μήνα, αναρρωτική άδεια, συμφωνημένη αποχή από το εφημεριακό έργο κ.λπ.)».
Πρακτικά, η θέση μας αυτή ερμηνεύεται ως εξής για το συνολικό μηνιαίο εφημεριακό έργο του νοσοκομειακού γιατρού και σε σχέση με τη μορφή και τον αριθμό των εφημεριών που περιγράφονται στο αρ. 4 του Ν. 3868/10.
v Ισχύουν και οι τρεις μορφές εφημερίας (ενεργή, μεικτή, ετοιμότητας).
v Μπορούν να μετατρέπονται ενεργείς εφημερίες Σαββάτου και Κυριακής σε ενεργείς εφημερίες καθημερινής.
v Μπορούν να μετατρέπονται εφημερίες ετοιμότητας σε ενεργείς εφημερίες.
v Μπορούν να μετατρέπονται ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας, υπό την αίρεση όμως ότι μέχρι τώρα υπηρετώντας τα ασφαλή προγράμματα που εκτελούνταν δεν απαιτούνταν τόσες ενεργείς εφημερίες.
Οι ανωτέρω μετατροπές γίνονται πάντα προκειμένου να διαμορφώνεται ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης που έχει την έγκριση των υπευθύνων των Ιατρικών Τμημάτων και του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Κύριε Διοικητά, κύριε Υποδιοικητά,
Σας υπενθυμίζουμε ότι οφείλετε έγκαιρα το επιπλέον εφημεριακό έργο που απαιτεί το ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης του νοσοκομείου σας, που εκδίδεται νομίμως, να το αιτήσετε από την ΥΠε στην οποία ανήκει το νοσοκομείο σας.
Αντιλαμβάνεστε ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση της ΥΠε ή τυχόν καθυστέρηση αυτής θα καθιστούν αδύνατη την πληρωμή του επιπλέον έργου κι αυτό, συνυπολογίζοντας και την καχυποψία των ενδιαφερομένων, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων η οποία δεν θα είναι στις προθέσεις μας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                      ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου