Οι τρεις ασθένειες που «πίνουν το αίμα» του ΕΣΥ


Οικονομική «αφαίμαξη» στο ΕΣΥ  προκαλούν η κολπική μαρμαρυγή, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Εκτιμάται ότι περίπου το 70% των πόρων του ΕΣΥ δαπανάται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχάρου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για την σημαντική επιβάρυνση στις δαπάνες  υγείας από αυτά τα νοσήματα ενοχοποιείται η κακή ή η ελλιπής παρακολούθηση των ασθενών που έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη για ιατρικές επισκέψεις και  διαγνωστικές  εξετάσεις.  Αν στους υπολογισμούς για τις συνολικές δαπάνες υγείας ληφθεί υπόψη και το κόστος των υποτροπών και των επιπλοκών, που σχετίζονται με  αυτά τα νοσήματα,  τότε η «αφαίμαξη» λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. 



«Αρρύθμιστος» ο διαβήτης και η υπέρταση

Μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που υπογράφει ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος, δείχνουν ότι περί  τους 780.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (ποσοστό 54%) παραμένουν αρρύθμιστοι με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται το κόστος θεραπείας τους. Συγκεκριμένα, ο ασθενής που λαμβάνει θεραπεία κοστίζει στο ΕΣΥ 983 ευρώ τον χρόνο -το αντίστοιχο κόστος για έναν αρρύθμιστο διαβητικό εκτοξεύεται στα 1.569 ευρώ εξαιτίας των πιθανών επιπλοκών που μεταφράζονται σε επιπλέον έξοδα νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.  Ωστόσο, η  πρόληψη αλλά και η εκπαίδευση των ασθενών αφενός θα πρόσφερε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής στους διαβητικούς, αφετέρου θα εξασφάλιζε περίπου 246 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο ΕΣΥ.

Ανάλογες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και όταν η πίεση των Ελλήνων… ανεβαίνει. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως ένας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς ακολουθούν κάποια θεραπεία. Κι αυτό την στιγμή που επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί  ότι  η υπέρταση ευθύνεται για το 62% των εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν πως αν αντιμετωπιστεί η υπέρταση, τότε το κέρδος ανά ασθενή για το ΕΣΥ θα κυμανθεί  στα 1.084 ευρώ τον χρόνο.

Κολπική μαρμαρυγή: μια καρδιακή αρρυθμία «ακριβή» για το ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά ιδίως το κόστος της κολπικής μαρμαρυγής, της πλέον συχνής μορφής καρδιακής αρρυθμίας που καταγράφεται στον ελληνικό πληθυσμό, τα αποτελέσματα της τελευταίας  μελέτης από την  Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, είναι αποκαλυπτικά: η κολπική μαρμαρυγή κοστίζει 3.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως ενώ το κόστος διπλασιάζεται  –και εκτινάσσεται στις 6.500 ευρώ-  όταν ο ασθενής χρειαστεί εκτός της φαρμακευτικής αγωγής και επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η μελέτη που εκπόνησαν οι ειδικοί του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο κ. Κυριόπουλος και στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι κκ. Κ. Αθανασάκης και Μ. Ολλανδέζος και η κυρία Ελένη Καραμπλή) κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου- Ιουλίου 2009 με τη συμμετοχή 150 καρδιολόγων από όλη τη χώρα και με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας διακεκριμένων καρδιολόγων, έδειξε πως  ο τρόπος διαχείρισης των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η κολπική μαρμαρυγή βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας διότι αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας που συνδέεται και με υψηλή νοσηρότητα και με υψηλή θνητότητα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν σήμερα πως μόνο με την άμεση αντιμετώπιση της νόσου αποφεύγονται οι επιπλοκές που προκαλεί όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και ότι μόνο με τη σταθερή φαρμακευτική αγωγή μειώνεται η πιθανότητα συχνής νοσηλείας των ασθενών. Από τη μελέτη προέκυψε ότι η πλειονότητα των ασθενών υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή (89, 6%), το 5,2% αντιμετωπίζεται με επεμβατική διαδικασία ενώ ποσοστό 5,2% δεν λαμβάνει καμία θεραπεία. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης και ενδεικτικό της ανύπαρκτης στρατηγικής πρόληψης ή έγκαιρης διάγνωσης βασικών νοσημάτων στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται τυχαία ότι πάσχει από το νόσημα!


Οι επιπτώσεις από την ελλιπή ή κακή αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με κολπική μαρμαρυγή ανέρχεται στα 2.947 ευρώ. Το κόστος αυξομειώνεται ανάλογα με τις θεραπευτικές στρατηγικές που ακολουθούνται, πχ  η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κοστίζει 3.184 ευρώ τον χρόνο ανά ασθενή ενώ το κόστος για τη διαχείριση των ασθενών που αντιμετωπίζονται επεμβατικά υπολογίζεται στα 6.452 ευρώ. Η συνολική δαπάνη για τους περίπου 100.000 πάσχοντες στην Ελλάδα εκτιμάται στα 292 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης πως η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με σημαντικό αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω υποτροπών ή επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή. Το 67% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή εμφανίζει ταυτόχρονα ή στην πορεία και άλλα νοσήματα με κύρια την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο και τη βαλβιδοπάθεια. Ένας στους πέντε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εισάγεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η νόσος. Επιπλέον, η νόσος συνδέεται με υψηλή συχνότητα εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων: οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο και να πραγματοποιούν αντίστοιχο αριθμό επισκέψεων στον γιατρό τους. 


της Παναγιώτας Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου