Καφές και τσάι μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη


Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ -ακόμη και ντεκαφεϊνέ- και τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.


Η Rachel Huxley και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ συνδύασαν και ανέλυσαν τα δεδομένα από 18 μελέτες διερεύνησης της σχέσης της κατανάλωσης καφέ με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 457.922 άτομα και βρήκαν ότι κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ ημερησίως συνδεόταν με 7% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη.


Τα άτομα που κατανάλωναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια του δημοφιλούς ροφήματος ημερησίως είχαν περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου από τα άτομα που έπιναν από 0 έως 2 φλιτζάνια την ημέρα, ανέφεραν οι ερευνητές στο Archives of Internal Medicine.


Στις μελέτες που αξιολόγησαν την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, τα άτομα που έπιναν πάνω από τρία έως τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως είχαν περίπου 33% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσο για το τσάι, τα ευρήματα της ανάλυσης έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 3-4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου τσάι.
Πηγή: United Press International

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου