Με αλματώδη ρυθμό εξαπλώνεται η νέα γρίπη στην Ελλάδα

«Βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του πανδημικού κύματος νέας γρίπης, με υψηλή δραστηριότητα της νόσου», τονίζουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην εβδομαδιαία έκθεσή τους για την πορεία της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Μέσα σε επτά ημέρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων διπλασιάστηκαν, ενώ σχεδόν εξαπλάσιοι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι και οι θάνατοι που σχετίζονται με την προσβολή από τον ιό της γριπης Η1Ν1 (14 μέχρι σήμερα, ενώ 27 άτομα είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).


Συνολικά, τα θετικά στον ιό Η1Ν1 δείγματα ανέρχονται σε 6.120 - σχεδόν τα μισά προέρχονται από ασθενείς στο Λεκανοπέδιο Αττικής, παρ' ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα δεν έχουν απολύτως χειμερινά χαρακτηριστικά, τα οποία ευνοούν την περεταίρω εξάπλωση του ιού της γρίπης των χοίρων. Το τελευταίο διάστημα, ούτε 1% των δειγμάτων που αναλύουν τα πιστοποιημένα εργαστήρια δεν ανήκει στον ιό της εποχικής γρίπης. Αντίθετα, το 95,6% των θετικών δειγμάτων ανήκουν στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.


Οι νέοι είναι πρώτος «στόχος» του ιού της γρίπης των χοίρων
Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων προκύπτει ότι το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα αφορούν σε παιδιά και νέους ηλικίας από 15 έως 24 χρόνων. Περίπου 150 περιστατικά νέας γρίπης έχουν επιβεβαιωθεί σε παιδιά μικρότερα των 4 χρόνων και περισσότερα από 400 σε παιδιά 5 έως 9 ετών. Αντίθετα, η συχνότητα της νέας γρίπης στις ηλικίες άνω των 60 παρουσιάζει σημαντική μείωση.


Ιατρεία γεμάτα με περιστατικά γριπώδους συνδρομής
Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν την περασμένη εβδομάδα οι ιατρικές επισκέψεις ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Συγκεκριμένα, για κάθε 1000 επισκέψεις οι 65 περίπου αφορούσαν σε τέτοιες περιπτώσεις - μόλις την περασμένη εβδομάδα ήταν κάτι παραπάνω από 40 ανά 1000 επισκέψεις.


Ένας στους δέκα μαθητές απουσιάζει λόγω γρίπης
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες μέρες αυξάνονται ραγδαία και οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία, λόγω συμπτωμάτων γρίπης. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 12% των μαθητών απουσίαζε. Το ποσοστό προκύπτει από την απουσιομέτρηση που πραγματοποιεί καθημερινά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, σε 9.408 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου φοιτούν συνολικά 738.166 μαθητές. Οι ειδικοί παρατηρούν ότι οι περισσότερες απουσίες (περίπου 14% του συνόλου των μαθητών) καταγράφονται μεταξύ των μαθητών του δημοτικού. Συχνότερες είναι οι απουσίες στη Βόρεια Ελλάδα - όπου άλλωστε σημειώνονται και τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου