ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΙΜΟΛΗΨΙΩΝ

Διαπιστώνω τελευταία ένα θέμα που δημιουργείται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και συγκεκριμένα ότι έχει να κάνει με τις αιμοληψίες. Ο κύριος λόγος, η μη ανανέωση των ετήσιων συμβάσεων ή τα Stage με τους Παρασκευαστές τεχνολόγους, όπου ήταν οι καθόλα αρμόδιοι για το θέμα αυτό.

Μετα λύπης μου διαπιστώνω πως για πολλοστή φορά ο ειδικευόμενος είναι ορφανός από εκπροσώπηση σε θεσμικά όργανα . Αυτά που αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν.

Για να γίνω συγκεκριμένος:

Από ιδρύσεως του ΕΣΥ δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο που να ορίζει και να διακρίνει τη νοσηλευτική από την ιατρική πράξη.

Ανατρέχοντας στην νομοθεσία έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Ενώ υπάρχει στα χαρτιά η θέσπιση ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας όλων των Υπηρεσιών των νοσοκομείων με Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Αξιοσημείωτο δε ότι υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Οπότε αντιλαμβανόμαστε το νομοθετικό κενό που υπάρχει.

Όλα τα θέματα που εκάστοτε ανακύπτουν στη λειτουργία των Νοσοκομείων, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 3 του Ν. 1471/84 (ΦΕΚ 112 Α).

Είναι λογικό πως αν συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου οποιουδήποτε Νοσοκομείου θα αποφασιστεί να γίνονται οι αιμοληψίες από ιατρούς. Δηλαδή από ειδικευόμενους. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου θα υποστηρίξουν το μόνιμο προσωπικό. Ο καθένας για τους δικούς του συντεχνιακούς, μικροπολιτικούς σκοπούς.

Ωστόσο η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ , με σχετική απάντηση της (ΓΠ 96636/4.10.2002) σε ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωμοδότησετα κάτωθι:

«Η αιμοληψία είναι πράξη που δύναται να εκτελεστεί από εκπαιδευόμενο προσωπικό πλην ιατρών όπως Παρασκευαστές, Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Η αιμοληψία δύναται να εκτελείται είτε από εργαστήριο, είτε στους θαλάμους ή και σε άλλους χώρους σύμφωνα κάθε φορά με τις ανάγκες της νοσηλευτικής μονάδας έτσι όπως αποφασίζεται από την Διοίκηση της.»

Στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων νοσηλευτών αναφέρεται ότι μπορούν να εκτελούν εν απουσία ιατρού την πράξη της φλεβοκέντησης

Συνάδελφοι σας ενημερώνω πως έχει κατατεθεί ήδη αίτηση για την παραπάνω απόφαση στο ΚΕΣΥ και σας προτρέπω να την χρησιμοποιήσετε ενάντια σε όποια απόφαση οποιουδήποτε θεσμικού οργάνου. Όταν την λάβω θα σας την κοινοποιήσω.

Δεν αρνούμαστε να συμμετέχουμε στις αιμοληψίες αλλά εκεί που υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, όχι σε όλες.

Ας πάψουν οι Διευθυντές των κλινικών να «αδειάζουν» τους ειδικευόμενους τους και να συντάσσονται με τις Προϊσταμένες των τμημάτων για μικροσυμφέροντα ή άλλου είδους σχέσεις.

Ας μην ξεχνούν πως κάποτε υπήρξαν κι αυτοί ειδικευόμενοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου