Η μαγνητική μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του διαβήτη

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρώιμη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και τη θεραπεία του διαβήτη, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Με τη μη επεμβατική μαγνητική τομογραφία (MRI), δήλωσαν οι ερευνητές, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν τη μάζα των Β-κυττάρων, σημαντικό παράγοντα της έκκρισης ινσουλίνης η οποία είναι σημαντικά μειωμένη στο διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν ανύπαρκτη στο διαβήτη τύπου 1.

«Η γνώση του αριθμού λειτουργικών Β-κυττάρων που έχουν απομείνει στον ασθενή θα επιτρέψει στο γιατρό του να αναπτύξει την πιο κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο για την περίπτωσή του», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Dr. Anna Moore.

Επιπλέον, επισημαίνουν οι ερευνητές στο American Journal of Roentgenology, με τη χρήση της MRI οι γιατροί θα είναι σε θέση να εντοπίσουν ενδεχόμενη φλεγμονή του παγκρέατος, καθώς και αγγειακές μεταβολές που συνδέονται με το διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Πηγή: United Press International

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου