Νέα μέθοδος για τη δοκιμή υποψήφιων αντιβιοτικών

Επιστήμονες στη Μασαχουσέτη περιγράφουν στο περιοδικό ACS Chemical Biology την επιτυχή χρήση ενός τεστ που εντοπίζει καλύτερα από τις υπάρχουσες σήμερα δοκιμασίες τα νέα αντιβιοτικά που μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι υπάρχουσες μέθοδοι ελέγχου των πιθανών νέων αντιβιοτικών εστιάζουν στην προσθήκη του πιθανού φαρμάκου σε καλλιέργειες βακτηρίων ή κυττάρων και στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, αυτά τα τεστ δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, καθώς μπορεί να θεωρήσουν καλό ένα φάρμακο με τοξική δράση ή που έχει τον ίδιο τρόπο δράσης με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, στα οποία όλο και περισσότερα βακτήρια αναπτύσσουν αντίσταση. Ένα πολύ καλύτερο τεστ, δηλώνουν οι ερευνητές, θα ήταν ο έλεγχος των ερευνητικών νέων αντιβιοτικών σε ζωικούς οργανισμούς που έχουν προσβληθεί από βακτήρια προκειμένου να παρατηρηθούν οι επιδράσεις του φαρμάκου σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες περιγράφουν την επιτυχή χρήση ενός τέτοιου τεστ προκειμένου να εξετάσουν τις επιδράσεις 37.000 πιθανών φαρμάκων στο σκώληκα C. elegans που είχε προσβληθεί από E. faecalis, ένα βακτήριο που προκαλεί απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις στον άνθρωπο. Τα C. elegans είναι μικροσκοπικοί νηματώδεις σκώληκες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην επιστημονική έρευνα.

Τα τεστ εντόπισαν 28 δυνητικά νέα φάρμακα για τα οποία δεν είχε ποτέ πριν αναφερθεί ότι έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ορισμένα, μάλιστα, από τα πιθανά νέα φάρμακα φάνηκε να έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο δράσης από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, σημειώνουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου