Περί Ιατρείου Γρίπης

Μεγάλους κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων σε μία περίοδο που η αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης απαιτεί την επιστράτευση όλου του διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού προκαλεί η εγκύκλιος που απέστειλε πριν από δύο εβδομάδες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων, με την οποία ουσιαστικά περικόπτει τις εφημερίες ζητώντας την ισομερή καταβολή τους στο προσωπικό κατά μήνα.

Να θυμίσω την απόφαση προ μηνών για την εγκύκλιο περί ιατρείου διαλογής. Εφαρμόζεται από κάποια νοσοκομεία για κάποιες ώρες με το υπάρχων προσωπικό (κύρια από ειδικευόμενους παθολογίας) όσον αφορά το νοσοκομείο μας τουλάχιστον. Σημαίνει επιπλέον εφημερίες για το υπάρχων (ελάχιστο) προσωπικό.

Έπειτα το ιατρείο γρίπης… Το νοσοκομείο μας με απόφαση του υπουργείου είναι ένα από τα πέντε υποδοχής τέτοιων περιστατικών.


Ας δούμε τα υπόλοιπα νοσοκομεία και τις ιδιαιτερότητες τους…

Το Σισμανόγλειο ήταν αρχικά όπου και παρένεινε… (19 θέσεις ειδικευόμενων παθολογίας)

Το Σωτηρία κατόπιν… (37 θέσεις ειδικευόμενων παθολογίας)

Το Φλέμινγκ… (18 θέσεις ειδικευόμενων παθολογίας)

Το Αττικόν (32 θέσεις ειδικευόμενων παθολογίας)

Το νοσοκομείο μας με 16 θέσεις ειδικευόμενων

Φίλοι και φίλες αναγνώστες,

Εύκολα συμπεραίνουμε ότι προστατεύονται κάποια νοσοκομεία και κάποια άλλα επωμίζονται την υπεραργασία, την εξουθένωση με κάποιες αποφάσεις κάποιων που δεν ξέρουμε ή δεν φανταζόμαστε τα συμφέροντα που υπηρετούν.

Το μεν Αττικό υποδέχεται περιστατικά μόνο κατά το πρωινό ωράριο ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει ενταχθεί στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και δεν έχει το φόρτο εργασίας όπως άλλα. Επικουρικά εφημερεύει με το Γενικό Κρατικό Νικαίας. Το μοναδικό νοσοκομείο που κατασκευάσθηκε εντός Αττικής τη τελευταία 30ετία μετά το Γενικό Κρατικό Αθηνών ενώ παράλληλα ο πληθυσμός τουλάχιστον διπλασιάστηκε.

Ακόμα αναμένουμε την υλοποίηση του υπουργείου όπως είχε εξαγγείλει προ 1,5 έτους για 5 ομάδες εφημερευόντων νοσοκομείων με κύριο τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ για το τρέχον έτος. Το ήδη προστατευμένο προστατεύεται. Τόσοι ειδικευόμενοι, με ελάχιστες εφημερίες παρόλα ταύτα ιατρείο γρίπης μόνο το πρωί.

Το Σωτηρία με τόσους ειδικευόμενους ορθά επιλέχτηκε.

Το Φλέμινγκ διαθέτει 2 ειδικευόμενους παραπάνω από το δικό μας ωστόσο ο αριθμός των εφημεριών παραμένει ο ίδιος και τα προβλήματα αντίστοιχα. Να θυμίσω 4 γενικές ανά κλινική και 7 πρωινές εφημερίες. Όταν στο γενικό κρατικό «ο Γεννηματάς» υπάρχουν 2 γενικές και 3 πρωινές εφημερίες ανά κλινική.

Ακόμα και χιλιομετρικά να δεις την επιλογή των νοσοκομείων είναι στην ίδια περιοχή για να καλύψουν όλο το λεκανοπέδιο και ταυτόχρονα προστατεύονται τα «μεγάλα» αφού δεν είναι κανένα από αυτά.

Δεν γίνεται κύριοι του υπουργείου της ΥΠΕ και όλων των υπηρεσιών που ασκούν διοίκηση να παραβλέπουν στοιχεία ουσίας και να παίρνουν αποφάσεις στο πόδι. Εμείς οι λειτουργοί της υγείας σας ενημερώνουμε πως αν δεν λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα θα εισπράξετε έντονη αντίδραση, διότι δεν γίνεται να πληρωνόμαστε ορισμένο αριθμό εφημεριών, να δουλεύουμε νυχθημερόν με τις απειλές εγκυκλίων τύπου Λέγκα.

Το μείζον πρόβλημα είναι η εκπαίδευση των ειδικευόμενων και των ιατρών εν αναμονή και όχι να εφευρίσκετε μεθόδους για να καλύπτετε τρύπες του συστήματος και να μετριάζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Αντιληφθείτε το… Δεν γίνεται και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη.

Τέλος διαβάζουμε τις προθέσεις του υπουργείου:

Στην Αθήνα για παράδειγμα προβλέπονται 27 κέντρα εμβολιασμού και 7 ιατρεία γρίπης.


Στό σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής δράσεις:
* κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού


* έλεγχος εμβολιασμού με χρήση της τεχνολογίας και του λογισμικού ενώ θα καταγραφούν τα στοιχεία των εμβολιαζόμενων


* υποστήριξη νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης


* μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξει τον εμβολιασμό και την πρωτοβάθμια φροντίδα όσων νοσούν. Επισήμανε ότι θέμα κλινών σε ΜΕΘ δεν θα τεθεί και αυτά θα αυξηθούν κατά 50-60 άμεσα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα, είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθούν και κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία.


* διπλασιάζονται οι γραμμές στο κέντρο πληροφόρησης 1135

Συνάδελφοι ο χειμώνας προβλέπεται και αναμένεται θερμός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου