Ιατρείου Γρίπης συνέχεια (επεισόδιο 2ο)

Μετά από έναν δύσκολο μήνα που διανύουμε μαθαίνουμε από έγγραφο που διενεμήθη από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΠΥ ότι από την Τρίτη 1/9/2009 δεν θα υπάρχουν πλέον νοσοκομεία αναφοράς γρίπης (όπως ήταν το δικό μας ) και όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, εκτός από τα Νοσοκομεία Εφημερίας Κορμού της περιοχής Αθηνών, θα δέχονται κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α(Η1Ν1)ν.

Επισημαίνεται ότι τα Νοσοκομεία κορμού: ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ΝΕΕΣ «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» και ΓΝΑ «Λαϊκό» δεν θα δέχονται ύποπτα περιστατικά γρίπης Α{Η1Ν1}ν και το ΕΚΑΒ δε θα κατευθύνει και δε διακομίζει περιστατικά γρίπης Α(Η1Ν1)ν στα νοσοκομεία αυτά. Τα περιστατικά για γρίπη Α(Η1Ν1)ν θα κατευθύνονται στα υπόλοιπα νοσοκομεία που εφημερεύουν μαζί με τα νοσοκομεία που ήδη αναφέρθηκαν.

Σχόλιο:
Εντύπωση προκαλεί πως άφησαν εκτός των νοσοκομείων κορμού το Ιπποκράτειο. Βέβαια από την άλλη πρόσθεσαν το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», σε αυτά.
Αυτό ως συνέχεια επί του μέτρου των πρωινών εφημεριών που είχε εφαρμόσει το ΥΥΚΑ το 2004 για την εξάλειψη των επικουρικών κλινών (ράντζα).
Παρατηρούμε λοιπόν πως τα λεγόμενα «μεγάλα» νοσοκομεία προστατεύονται για πολλοστή φορά ενώ στην πραγματικότητα δε θα έπρεπε. Από άποψη υποδομών αλλά κύρια προσωπικού. Τα λεγόμενα μεγάλα ή κορμού έχουν τουλάχιστον το διπλάσιο ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο ενώ παράλληλα έχουν απαλλαγεί από τις πρωινές εφημερίες. Στις δε γενικές εφημερεύουν για 8 ώρες (έκαστη κλινική) κάθε 4 μέρες ή κάθε 12 μέρες εκεί που δεν εφαρμόζουν το 8ωρο.

Να θυμίσω ότι το νοσοκομείο μας εφημερεύει 8 φορές το μήνα γενική και 12 - 15 πρωινή εφημερία. Σύνολο 23 ημέρες το μήνα κατά μέσο όρο. Χωρίς υποδομή, χωρίς αυτόνομα οργανωμένα ΤΕΠ, με την απειλή τύπου Λέγκα πως δε θα πληρωθούμε αφού δεν εγκρίνονται επιπλέον εφημερίες.

Προτείνω:
Ιατρεία γρίπης κύρια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή κατ΄εξαίρεση σε νοσοκομεία που το επιτρέπει ή υποδομή και το προσωπικό.

Στο νοσοκομείο μας το ιατρείο βρίσκεται σε χώρο πλησίον της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας. Εξετάζεται το πιθανό κρούσμα όπου προηγουμένως ο security του έχει χορηγήσει μάσκα αμφιβόλου προφύλαξης (ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει συγκεκριμένου τύπου μάσκες).

Εξετάζεται ο ασθενής όπου βήχοντας, φταρνίζοντας παίρνει τον ανελκυστήρα, ανεβαίνει στον 3ο όροφο περιμένοντας με άλλους την σειρά του για την αιμοληψία. Κατόπιν στο 2ο όροφο για το ακτινολογικό. Φανταστείτε λοιπόν τι ιικό φορτίο έχει εξαπλωθεί στο μισό και πλέον νοσοκομείο, όπου συγγενείς θα επισκεφθούν ασθενείς σε ΜΕΘ, νεογέννητα στην γυναικολογική και υπερήλικες ανοσοκατασταλμένους στις παθολογικές κλινικές και όχι μόνο.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως χρειάζεται οργανωμένο ΤΕΠ με όλα τα τμήματα στον ίδιο χώρο.

Έπειτα το ιατρείο γρίπης είναι Ελληνική Παγκόσμια πρωτοτυπία πέρα από κάθε επιστημονική οδηγία τόσων οργανισμών. Επικοινωνιακό παιχνίδι που άποψη μου δεν ωφελεί αλλά βλάπτει. Μου θυμίζει κάτι από τα λεγόμενα πάρτι όπου συγκεντρώνονται σε ένα χώρο, εμπύρετα, ανοσοκαταστελμένα, υποχόνδρια άτομα και οι μεν διασπείρουν τον ιό στους δε.

Η σιωπή των λοιμοξιολόγων, οι πρωτοτυπίες των δημοτικών ιατρείων σε χώρα που δεν έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μου θυμίζουν κάτι από ιστορία διάδοσης της πατάτας επί Καποδίστρια.

Τώρα προσφέρουν στο λαό το εμβόλιο που καλείται να το πραγματοποιήσει με την δικιά του συγκατάθεση. Τα συμφέροντα μεγάλα και η σιωπή των ειδικών ένοχη. Εμείς οι λειτουργοί της υγείας με κριτική σκέψη τι κάνουμε? Γινόμαστε συνένοχοι αφού δεν αντιδρούμε και αποσιωπούμε.

Αντιδρώ και καταγγέλλω τέτοιες μεθοδεύσεις, επιστημονικά ατεκμηρίωτες με πολλές υπόνοιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου