Διορισμός ειδικευόμενου ιατρού σε προσωποπαγή θέση

Στο Ν.3209/2003 προστίθεται το άρθρο 24 που ανάφερει:

1. Σε περίπτωση που ειδικευόμενος ιατρός λάβει άδεια για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή άδεια λοχείας και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, τοποθετείται στη θέση του ο επόμενος ειδικευόμενος ιατρός ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενου ιατρού που συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η θέση αυτή καταργείται με την ολοκλήρωση του χρόνου ειδικότητας του προηγούμενου ειδικευόμενου ιατρού, οπότε και ο διορισμένος στην προσωποπαγή θέση ειδικευόμενος ιατρός τοποθετείται στην κενωθείσα θέση για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του χρόνου ειδικότητάς του. Η διάταξη αυτή δύναται να ισχύσει άπαξ για κάθε ειδικευόμενο ιατρό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις ειδικευόμενων ιατρών που έχουν τοποθετηθεί, ως εκ της εφαρμογής της.

6 / 11 / 08

Ενώ υπάρχει σαφέστατη οδηγία στον παραπάνω άρθρο δεν εφαρμόσθηκε τίποτα… Διότι περίμεναν την ερμηνευτική εγκύκλιο… Ειρωνεία!
Μήπως θα έπρεπε να κάνουν νομοθέτημα την ερμηνευτική εγκύκλιο εξ’ αρχής? Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να πρέπει να υπάρχει εγκύκλιος για να εφαρμοσθεί νόμος που είναι ξεκάθαρος! … Το ίδιο και με το νόμο 3754 και τις εφημερίες. Απλά χάσιμο χρόνου.

Η εγκύκλιος
E.T. ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 665 9 Απριλίου 2009
Αριθμ. Υ10δ/ΟΙΚ. 45163 (5)
Ρυθμίσεις για την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 1, άρθρου 22 του ν. 3730/2008.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του ν. 123/1975 (ΦΕΚ 172/Α΄/20.8.1975)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 1579/1985 (ΦΕΚ 217/Α΄/23.12.1985)
3. Τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 1 και 3 του ν. 3730/2008 (ΦΕΚ 262/Α΄/23.12.2008)
4. Τις διατάξεις των υπ’ αριθμ. 415/1994, 379/1995, 147/1997 και 204/1998 π.δ., που δημοσιεύθηκαν στα αρ. 236/Α΄/1994, 214/Α΄/1995, 127/Α΄/1997 και 162/Α΄/1998 ΦΕΚ αντίστοιχα.
5. Την υπ’ αριθμ. ΔΥ3α/οικ.1143/1995 (ΦΕΚ 951/Β΄/1995) κοινή υπουργική απόφαση «εξαίρεση διοικητικών πράξεων και εγγράφων από τον περιορισμό των τριών υπογραφών».
6. Το γεγονός ότι η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπισθεί από πιστώσεις του προϋπολογισμού του
Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απο φασίζουμε:


Σε εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 και 3 άρθρου 22 του ν. 3730/2008 ορίζουμε τα εξής:

Στην περίπτωση που ειδικευόμενη ιατρός λάβει άδεια κύησης και λοχείας − στην έννοια της άδειας κύησης περιλαμβάνεται και κάθε αναρρωτική άδεια που χορηγείται λόγω επαπειλούμενης κύησης, η οποία αποσκοπεί στην προστασία της εγκυμονούσας γυναίκας και του εμβρύου − και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, τοποθετείται στη θέση της ο επόμενος ειδικευόμενος γιατρός ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση.

Το νοσοκομείο που υπηρετεί υποχρεούται ένα (1) μήνα πριν την αποχώρηση της ιατρού για την έναρξη της άδειας κύησης και άμεσα, στην περίπτωση αναρρωτικής λόγω επαπειλούμενης κύησης να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα προτείνουν προς τοποθέτηση για ειδίκευση τον επόμενο στη σειρά προτεραιότητας ιατρό, ο οποίος θα τοποθετηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενου ιατρού που συνιστάται με την απόφαση τοποθέτησης του. Ως ημερομηνία κένωσης της θέσης λογίζεται η πρώτη μέρα της άδειας κύησης και η ημερομηνία έναρξης της αναρρωτικής.

Ο διορισμένος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενος ιατρός τοποθετείται σε κενή οργανική θέση της ειδικότητας του, μετά την αποχώρηση της ιατρού εξ αιτίας της άδειας της οποίας τοποθετήθηκε και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του χρόνου ειδικότητάς του.

Η διάταξη αυτή ισχύει άπαξ για κάθε ειδικευόμενο γιατρό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση κατά την οποία ειδικευόμενη έχει τοποθετηθεί κατ’ εφαρμογή της, σε προσωποπαγή θέση και κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης της στη θέση αυτή λάβει άδεια κύησης ή λοχείας.
Η διάταξη εφαρμόζεται άπαξ για κάθε ειδικευόμενο γιατρό και για κάθε στάδιο της ειδίκευσής του (προκαταρκτικά και βασικό).

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Από την εμπειρία μας λοιπόν επί της διαδικασίας παρόμοιας τοποθέτησης στο νοσοκομείο μας έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1) Λόγω επαπειλούμενης κύησης λαμβάνει η ειδικευόμενη άδεια 15 μέρες αρχικά και κατόπιν 30 μέρες (Διαδικασία που προβλέπεται από το ΙΚΑ)… Λογικά με αυτά που αναφέρει η εγκύκλιος έπρεπε να ξεκινήσει ο διορισμός για τον επόμενο στην αρχή της άδειας… Δεν έγινε όμως και ξέρετε γιατί? Το ΙΚΑ για να δώσει το πιστοποιητικό αδείας σε συγκεκριμένο έντυπο που αναγνωρίζεται από το υπουργείο έπρεπε να λάβει τέλος η άδεια… Αφού προηγουμένος θέλει έγκρυση από επιτροπή κτλ

Αποτέλεσμα? Χάθηκαν 45 μέρες….


Όλα αυτά συμβαίνουν διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όργανο που να διεκδικεί και να διεκπεραιώνει άμεσα και αποτελεσματικά τα δίκαια αιτήματα των ειδικευομένων. Να ανοίγει διάλογο με το υπουργείο… Μεμονωμένα και υπόγεια ευνοούνται λίγοι και χάνουν οι πολλοί…


Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως το μείζων θέμα στις τοποθετήσεις είναι ο έγκαιρος διορισμός του επόμενου ειδικευόμενου 2 μήνες πριν την λήξη του υπηρετούντος. Η παράταση που μπορεί να λάβει αυτός που υπηρετεί αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ειδικά σε κλινικές που έχουν αρκετή δουλειά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου