Μπλουζάκι - καρδιογράφος

Ένα ειδικό μπλουζάκι, εφοδιασμένο με ηλεκτρόδια, που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς δημιούργησαν επιστήμονες του Πολυτεχνείου Άαχεν της Γερμανίας, με σκοπό να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών με καρδιοπάθεια που αναγκάζονται να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία προκειμένου να καταγράφουν τους παλμούς σε διάφορες διακυμάνσεις.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλλε, το "μαύρο μπλουζάκι" – όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες –, μοιάζει με τι σερτ. Ο ασθενής το φοράει συνεχώς και το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται να εισαχθεί σε νοσοκομείο ή σε κάποιο ειδικό ιατρείο και να συνδεθεί με τα μηχανήματα προκειμένου να μετρήσει τους καρδιακούς του παλμούς.
Επιπλέον, δε χρειάζονται και τα ηλεκτρόδια με το ειδικό τζελ που κολλούν στην επιδερμίδα, προκαλώντας συχνά δερματίτιδες."Πρόκειται για ένα άνετο και ελαφρύ τι-σερτ", υποστηρίζουν οι ειδικοί και τονίζουν πως το "μπλουζάκι-καρδιογράφος" είναι ένα έξυπνο ρούχο, το οποίο μειώνει το κόστος της ιατρικής διάγνωσης και επιτρέπει μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενή, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Πλην όμως, το μπλουζάκι αυτό έχει και μειονεκτήματα. Το βασικότερο; Δεν πλένεται. Αυτό είναι και το τελευταίο σημείο, το οποίο θέλουν να βελτιώσουν οι ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου του Άαχεν, πριν το "μαύρο τι-σερτ" αποκτήσει άδεια για τη μαζική του παραγωγή και τη χρήση του.Οι γερμανοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι σε τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορεί να γίνει μαζική παραγωγή και εφαρμογή του σε ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου