Η νεφρική νόσος σχετίζεται με τα διαβητικά έλκη των κάτω άκρων

Μεταξύ των πασχόντων από διαβήτη, η χρόνια νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ελκών στα κάτω άκρα ή ακρωτηριασμού στο άκρο πόδι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μαργκόλις και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εικάζουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει σχέση μεταξύ της γνωστής σχέσης της σοβαρής νεφρικής νόσου που απαιτεί αιμοκάθαρση και του ακρωτηριασμού. Ωστόσο δεν πίστευαν ότι θα εντοπίσουν τέτοια ισχυρή διασύνδεση ακόμα και σε άτομα με ήπια μορφή νεφροπάθειας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση μεταξύ χρόνιας νεφροπάθειας και ακρωτηριασμού/έλκους ποδιού σε δείγμα 90.000 ασθενών με διαβήτη που ήταν τουλάχιστον 35 ετών. Ελήφθησαν δείγματα αίματος για να καθοριστεί η σοβαρότητα της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Συνολικά, 378 ασθενείς είχαν υποστεί ακρωτηριασμό άκρου ποδός και 2.619 είχαν έλκος ποδιού.
Συγκριτικά με τη φυσιολογική νεφρική λειτουργία, η ήπια και μέτρια νεφρική δυσλειτουργία αύξανε τον κίνδυνο έλκους στα κάτω άκρα στο σχεδόν διπλάσιο και τριπλάσιο, αντίστοιχα. Ως προς τον κίνδυνο ακρωτηριασμού, η ήπια δυσλειτουργία αύξανε σχεδόν στο τριπλάσιο τον κίνδυνο και η μέτρια δυσλειτουργία οκταπλασίαζε τον κίνδυνο.

Σε περαιτέρω μελέτες θα διαπιστωθεί αν ειδικά σχεδιασμένα φάρμακα για την επιβράδυνση της νεφρικής νόσου των διαβητικών έχει επίσης επίδραση στην πρόληψη των διαβητικών ελκών κάτω άκρων και του ακρωτηριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου