Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα εκτός HACEK group

Το ενδοκάρδιο, ως γνωστόν, καλύπτει το εσωτερικό των καρδιακών κοιλοτήτων και τις βαλβίδες.
Με τον όρο "Λοιμώδης Ενδοκαρδίτιδα" εννοούμε την μικροβιακής αιτιολογίας φλεγμονή του ενδοκαρδίου. Ο όρος "Βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα" είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται πλέον, δεδομένου ότι και άλλοι μικροοργανισμοί μη βακτηριακοί, όπως χλαμύδια, ρικέτσιες, μύκητες πιθανώς δε και ιοί, ενέχονται στην παθογένεια της νοσολογικής αυτής οντότητας. Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα προσβάλλει, κυρίως, τις πάσχουσες φυσικές βαλβίδες, τις τεχνητές βαλβίδες και ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες (μεσοκοιλιακή επικοινωνία, βοτάλειος πόρος, στένωση του ισθμού της αορτής, τετραλογία Fallot).
Συνήθως συμβαίνει σε άτομα που παρουσιάζουν μικροβιαιμία από κάποιο τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική εργασία.
Η ενδοκαρδίτιδα είναι συχνή σε άτομα που πάσχουν από κάποια βαλβιδοπάθεια και παρουσιάζουν στροβιλώδη και ανώμαλη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενδοκαρδίου. Στα τραυματισμένα σημεία του ενδοκαρδίου προσκολλώνται μικρόβια και παρουσιάζεται η ενδοκαρδίτις.
Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται συχνότερα στη μιτροειδή και την αορτική βαλβίδα, μεμονωμένα ή και ταυτόχρονα.
Χαρακτηριστική παθολογοανατομική βλάβη είναι οι εκβλαστήσεις οι οποίες κάθονται πάνω στις βαλβίδες σαν ρόγες σταφυλιού. Έχουν διαφορετικό μέγεθος ανάλογα με το αίτιο της ενδοκαρδίτιδας.
Από τις εκβλαστήσεις αυτές μπορεί να αποσπώνται τμήματα, τα οποία διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να ενσφηνωθούν σε κάποια αρτηρία, προκαλώντας εμβολή. Οι εκβλαστήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση των ιστών στους οποίους επικάθονται.
Στις μέρες μας, εντούτοις, ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις της νόσου δεν συνδυάζονται με γνωστή υποκείμενη καρδιοπάθεια. Οι περιπτώσεις αυτές αναπτύσσονται σε έδαφος εκφυλιστικών νόσων της καρδιάς, όπως επί αθηρωματικών αλλοιώσεων και οζιδίων στις βαλβίδες, καθώς και επί μετεμφραγματικών νεκρωτικών μυοκαρδιακών βλαβών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ακόμη, η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, υπό την οξεία της συνήθως μορφή, προσβάλλει με αυξανόμενη συχνότητα φυσιολογικές βαλβίδες, και μάλιστα, αρκετά συχνά, τις βαλβίδες των δεξιών καρδιακών κοιλοτήτων. Αυτό παρατηρείται σε ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών ενδοφλεβίως καθώς και οι υπό ανοσοκαταστολή ασθενείς.
Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, από πλευράς αιτιολογίας, οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς.

Αιτιολογικοί Παράγοντες Λοιμώδους Ενδοκαρδίτιδας
Μικροοργανισμοί
Συχνότητα %

Στρεπτόκοκκοι
60-80
Πρασινίζοντες στρεπτόκοκκοι
30-40
Εντερόκοκκοι
20-35
Αλλοι στρεπτόκοκκοι
15-25
Σταφυλόκοκκοι
20-35
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος
10-27
Επιδερμικός σταφυλόκοκκος
1-3
Gram (-) αερόβιοι βάκιλλοι
1,5-13
Μύκητες
2-4
Μικτές λοιμώξεις Gram (+) και Gram (-)
1-2
Αρνητικές καλλιέργειες
5-24

Καθώς εμφαίνετε από τον Πίνακα, οι στρεπτόκοκκοι και σταφυλόκοκκοι εξακολουθούν και σήμερα να ευθύνονται για το 80-90% των περιπτώσεων λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας με θετική αιματοκαλλιέργεια. Το 80% των περιπτώσεων λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας από στρεπτόκοκκο, αναπτύσσονται σε έδαφος υποκείμενης καρδιοπάθειας και εξελίσσονται κατά την κλασική υποξεία μορφή. Οι πρασινίζοντες στρεπτόκοκκοι, ως μέλη της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος, είναι συχνό αίτιο μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις. Η συχνότητα λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας από εντερόκοκκο τείνει να αυξηθεί ιδιαίτερα στους χρήστες ναρκωτικών ενδοφλεβίως, παρουσιάζει δε βαρύτερη πρόγνωση λόγω αντοχής στην αντιμικροβιακή θεραπεία.
Η επίπτωση λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας από Gram (-) μικρόβια, παραμένει χαμηλή με μικρή τάση αύξησης, ιδίως στους ναρκομανείς, τους φορείς προσθετικών βαλβίδων και τους κιρρωτικούς ασθενείς.
Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα από μύκητες, απαντάται σήμερα σε ναρκομανείς, σε ασθενείς με διορθωτικές καρδιοαγγειακές επεμβάσεις, σε παρατεταμένη παρεντερική σίτιση, καθώς και σε ασθενείς με παρατεταμένη θεραπεία αντιβιοτικών ενδοφλεβίως.
Παρόλο που αναφέρεται 1-2 % όσον αφορά τις ενδοκαρδίτιδες από Gram (-) εντούτοις στην κλινική πράξη παρατηρούμε μεγαλύτερο ποσοστό. Σας παραθέτω μια μελέτη παρακολούθησης ασθενών με ενδοκαρδίτιδας από Gram -(εκτός HACEK group)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου