Αυξήσεις σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας προβλέπει το νέο δελτίο τιμών

Νέα λίστα φαρμάκων θα ισχύει από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου. Βάσει των στοιχείων που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο Δελτίο περιλαμβάνει κατ' αρχήν αυξημένες τιμές για 31 φάρμακα εκ των οποίων τα δύο ευρείας κυκλοφορίας, το Salospir και το Lonarid.

Το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει:
* Ανοσοσφαιρίνες από ανθρώπινο πλάσμα: Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των ως άνω φαρμάκων, που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια στην ελληνική αγορά, με πολλαπλά προβλήματα στον εφοδιασμό των ελληνικών νοσοκομείων, έγινε εξισορρόπηση της τιμής πώλησής τους με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ.

* LONARID-N TABL 20 x(400+50+10) mg (Αναλγητικό τριών δραστικών ουσιών): Κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή της τιμής. Η μητρική εταιρεία έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα εκτεταμένη γραμμή παραγωγής, από όπου καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Αύξηση 59,29%.

* SALOSPIR E.C.TABL BT 20X100 mg (Αναστολέας συγκόλλησης αιμοπεταλίων - καρδιολογικής χρήσης): Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής του αναπροσαρμόστηκε η χονδρική τιμή. Αύξηση 39,62%.

* Αυξήσεις προβλέπονται και στις τιμές άλλων 29 φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων). Στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί σε προηγούμενα δελτία τιμών φαρμάκων. Οι αυξήσεις σε αυτήν την κατηγορία φθάνουν και το 24%.

Πέραν των αυξήσεων από 9,81% έως 54,76% μειώνονται οι τιμές σε 13 φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ με την έκδοση ειδικών αποφάσεων του ΕΟΦ.

Από τα ανωτέρω φάρμακα, που θα εισάγονται, διακινούνται και θα εμπορεύονται πλέον από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκύπτει συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2007 και τις μειωμένες τιμές που θα έχουν στο νέο Δ.Τ.Φ.

Πέραν των μειώσεων σε φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ, σε ετήσια βάση οι συνολικές αυξήσεις των τιμών των ανωτέρω αντιγράφων ανέρχεται στο ποσό των 152.505 ευρώ.
* 230 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον Ε.Ο.Φ. και είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων μέχρι και την 30/06/08, βάσει της εγκυκλίου Α3-759/4/2/2008.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 189 αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 41 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων οι τρεις τιμές αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών (VOLIBRIS, TYVERB, TOVIAZ)

Το ΥΠAN ενέκρινε τιμές στα νεοκυκλοφορούντα φαρμακευτικά σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπ' αριθ. 6/05 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του ΕΟΦ και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου