Οι σύντροφοι κάνουν εύκολη ή δύσκολη την τήρηση της δίαιτας

Νέα Υόρκη: Ο/η σύζυγος ή ο/η σύντροφος μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην πιστή τήρηση μιας δίαιτας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέτουν εμπόδια, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition Education and Behavior.
Η Δρ Τζούντι Πέσλεϊ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Ρίερσον του Τορόντο μίλησαν με 21 ζευγάρια όπου το ένα μέλος προσπαθούσε να κάνει διατροφικές αλλαγές, και διαπίστωσαν ότι το μέλος που δεν έκανε δίαιτα είχε συνήθως υποστηρικτική στάση προς τον/την σύντροφο που έκανε δίαιτα. Ορισμένοι μάλιστα παρακολουθούσαν την διατροφή του συντρόφου τους, ενώ άλλοι άλλαζαν τις αγοραστικές και διατροφικές τους συνήθειες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο οι σύντροφοι δημιουργούσαν εμπόδια.
Μερικά άτομα που έκαναν δίαιτα, ανέφεραν για παράδειγμα ότι οι σύντροφοι τους έτρωγαν μπροστά τους πρόχειρα ή άλλα απαγορευμένα τρόφιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, το μέλος που δεν έκανε δίαιτα εξέφραζε σκεπτικισμό για τη νέα δίαιτα και την ικανότητα του ετέρου του ήμισυ του να μπορέσει να την ακολουθήσει.
Οι σύντροφοι που έδειχναν έντονη υποστήριξη στην διατροφική αλλαγή του συντρόφου τους τυπικά περιέγραφαν τη σχέση τους ως πολύ υποστηρικτική και συχνά έδειχναν άμεση συμμετοχή στην αλλαγή ως φυσική επέκταση της σχέσης.
Αντίθετα, οι σύντροφοι που έθεταν εμπόδια δεν είχαν συναίσθηση της συμπεριφοράς τους και ότι αυτή ήταν αρνητική.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι ενδεχομένως να πίστευαν ότι ήταν θετικοί απλά επειδή δεν έκαναν παράπονα για την διατροφική αλλαγή. Ωστόσο, το μέλος του ζεύγους που έκανε δίαιτα χρειαζόταν περισσότερο εμφανή ενθάρρυνση.
Αρα οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες για να είναι επιτυχημένες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινή δραστηριότητα του ζεύγους. Είναι σημαντικό διότι η διατροφική αλλαγή του ενός συντρόφου απαραιτήτως σημαίνει αλλαγές της αγορά τροφίμων και τα γεύματα και των δύο.
Πηγή : health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου