Αλαλούμ στα Νοσοκομεία

Μόλις χθες το απόγευμα το υπ. Εσωτερικών απεφάνθη ότι τα νοσοκομεία έπρεπε σήμερα να λειτουργήσουν κανονικά
Ενα άνευ προηγουμένου αλαλούμ προκάλεσε στα νοσοκομεία η σημερινή αργία. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας είχαν διαφορετικές... εκτιμήσεις για το αν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούν κανονικά. Μέχρι τις 6 το απόγευμα, διοικήσεις, γιατροί και εργαζόμενοι γνώριζαν ότι σήμερα θα εργάζονταν όπως τις αργίες.

Το ίδιο «γνώριζε» και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με μια ασαφή ανακοίνωση που έστειλε στις 4 το απόγευμα άφηνε να... εννοηθεί ότι τα νοσοκομεία δεν θα κάλυπταν σήμερα τα τακτικά περιστατικά:
«... Τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα λειτουργήσουν με το σύστημα των εφημεριών. Στο πλαίσιο αυτό, θα αντιμετωπιστούν όλα τα έκτακτα περιστατικά, ενώ τα χειρουργεία θα εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν».

Ολα αυτά βασίζονταν σε έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα, στο οποίο ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι αργία, στο πλαίσιο της απόδοσης τιμών στον Μακαριστό Χριστόδουλο.

Οι επιπτώσεις
Οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν είχαν προβλέψει τις επιπτώσεις της σημερινής αργίας στο ΕΣΥ. Χιλιάδες ασθενείς δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν στα ραντεβού τους, ενώ προς αναβολή όδευαν εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις.
Μόλις χθες, έγιναν αντιληπτά τα προβλήματα και επιχείρησαν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις. Προς το μεσημέρι, ωστόσο, κρίθηκε ότι ήταν αργά και νωρίς το απόγευμα εκδόθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η «περιπέτεια», όμως, δεν έμελλε να τελειώσει εδώ...
Γιατροί και εργαζόμενοι είχαν φύγει από τη δουλειά τους γνωρίζοντας ότι σήμερα δεν δουλεύουν. Οι χειρουργοί είχαν προβεί σε αναβολές προγραμματισμένων επεμβάσεων. Οι διοικητές των νοσοκομείων βρίσκονταν στο σπίτι τους, γνωρίζοντας ότι σήμερα λειτουργούν σε καθεστώς εφημερίας...
Μετά τις 6 το απόγευμα, σήμανε «συναγερμός», όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η σημερινή ημέρα θα ήταν τελικά εργάσιμη για τα νοσοκομεία.
Σε ένα ρεσιτάλ ανοργανωσιάς και ανευθυνότητας, το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε χθες νέα εγκύκλιο, με την οποία «ενημέρωνε» ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργούσαν σήμερα κανονικά.
Ως εκ θαύματος, την ύπαρξη της εγκυκλίου δεν γνώριζε κανείς. Ούτε οι διοικήσεις των νοσοκομείων και -τουλάχιστον μέχρι τις 4 το απόγευμα- ούτε καν το υπουργείο Υγείας!
Το πόσο «συντονισμένος» ήταν ο κρατικός μηχανισμός προκύπτει από την περιγραφή της απίστευτης κι όμως αληθινής μας εμπειρίας:
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, το «Εθνος» επικοινωνεί με έναν νοσοκομειακό χειρουργό και έναν εργαζόμενο σε νοσοκομείο. Ο πρώτος απαντά διαμαρτυρόμενος ότι έχουν αναβληθεί τα τακτικά χειρουργεία που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα και ο δεύτερος ότι η σημερινή μέρα είναι αργία για τα νοσοκομεία.
Στις 6.15 το απόγευμα, επικοινωνούμε με διοικητές δύο μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας. Ρωτούμε εάν αύριο (σήμερα) θα λειτουργούσαν κανονικά. Και οι δύο απαντούν το ίδιο: Λειτουργούμε με εφημερία, καλύπτουμε τα επείγοντα. Επιμένοντας στην ερώτηση, ο ένας από τους δύο απάντησε χαρακτηριστικά: «Εχω έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι η Πέμπτη είναι αργία και αυτό είναι υπογραμμισμένο».
Δέκα λεπτά αργότερα, φτάνει στα χέρια μας η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, από την οποία προκύπτει ότι τα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν κανονικά.
Σε πέντε λεπτά, χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ένας από τους δύο παραπάνω διοικητές: «Επειδή θέλω να είμαι συνεπής απέναντί σας, σας ενημερώνω ότι πριν από λίγο μου τηλεφώνησαν από το υπουργείο και με ενημέρωσαν ότι αύριο (σήμερα) δουλεύουμε κανονικά»!
«Εσείς τι κάνετε;», ήταν η αυθόρμητη ερώτηση για να πάρουμε μια απάντηση η οποία αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε μέχρι αργά χθες το βράδυ: «Προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε όλους με το τηλέφωνο ότι αύριο (σήμερα) δουλεύουμε κανονικά...».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
Δεν υπήρξε έγκαιρη πρόβλεψη
Επρεπε να προβλεφθούν έγκαιρα τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η αργία στα νοσοκομεία και στους ασθενείς. Θεωρώ ότι εξαρχής τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από την αρχική εγκύκλιο για την αργία στο δημόσιο, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου τους.
Θανάσης Νησιώτης, χειρουργός «Μεταξά», μέλος διοίκησης ΙΣΑ
Ο,τι χειρότερο για τους ασθενείς
Η αναβολή των προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων και των χειρουργικών επεμβάσεων είναι ό,τι χειρότερο για τους ασθενείς. Για τους καρκινοπαθείς, το τακτικό χειρουργείο είναι επείγον. Κάθε μέρα που χάνεται, μπορεί να έχει επίπτωση στην εξέλιξη της ασθένειας.
Η αναβολή σημαίνει καθυστέρηση μίας εβδομάδας για χειρουργικά περιστατικά της κλινικής του και μια συνολική αύξηση του χρόνου αναμονής για τους υπόλοιπους ασθενείς.
Η αναβολή των τακτικών χειρουργείων θα είχε επίπτωση σε περισσότερους από 80 ασθενείς την ημέρα, μόνο σε δύο νοσοκομεία της Αττικής. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποιούνται περισσότερες από 60 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις την ημέρα, ενώ στο ογκολογικό «Μεταξά» χειρουργούνται ημερησίως 18 καρκινοπαθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου