Οι στατίνες είναι ωφέλιμες για σχεδόν όλους τους διαβητικούς

Οι στατίνες θα πρέπει να θεωρούνται η βασική θεραπεία για όλους τους πάσχοντες από διαβήτη, εκτός από τα παιδιά και τις εγκύους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Κόλιν Μπέιγκεντ από την Clinical Trial Service Unit της Οξφόρδης στην μεγαλύτερη για το είδος της μελέτη, με ανάλυση ερευνών που συμμετείχαν συνολικά 19.000 ασθενείς, διαπίστωσαν το ξεκάθαρο όφελος των στατίνων.

Μετά από πέντε χρόνια, 42 λιγότερα άτομα με διαβήτη είχαν μείζονα αγγειακά επεισόδια, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο για κάθε 1.000 που είχαν πάρει θεραπεία με στατίνες.

Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, ειδικά υπό το φως άλλων δύο ερευνών που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν στατιστικά οριστικό όφελος των στατίνων στα άτομα με διαβήτη. Οι διαβητικοί είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι στατίνες είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικές για μια μεγάλη κλίμακα ατόμων με διαβήτη, ανεξάρτητα του απόλυτου κινδύνου και του αν πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ ή αν είναι άνδρες ή γυναίκες.

Ήδη αρκετοί πάσχοντες από διαβήτη παίρνουν στατίνες διότι έχουν σχετικά υψηλό κίνδυνο. Η πρόσφατη έρευνα θα πρέπει να ενθαρρύνει την γενικότερη συνταγογράφηση τους.

Ο διαβήτης που σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία, ακολουθεί αυξητική τάση παγκοσμίως. Τουλάχιστον 170 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο και ο αριθμός προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου