Δέκα σημαντικοί σταθμοί για την Ιατρική για το 2007

Οι συντάκτες του περιοδικού ΤΙΜΕ επέλεξαν τα δέκα σημαντικότερα γεγονότα στον χώρο της ιατρικής που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε.

1. Η περιτομή προστατεύει από τον ιό ΗΙV
Στις αρχές του 2007 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα δυο ερευνών στο περιοδικό Lancet στις οποίες συμμετείχαν 7.780 άνδρες από την Ουγκάντα και την Κένυα. Σύμφωνα με αυτές, οι άνδρες που είχαν κάνει περιτομή εμφάνιζαν κατά 51% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν HIV μετά από σεξουαλική επαφή με γυναίκες συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει περιτομή. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η περιτομή στους άνδρες μπορεί να προστατεύσει και τις γυναίκες συντρόφους τους.

2. Νέα εξέταση για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Η πρώτη μοριακή εξέταση για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πλέον οι χειρουργοί διαθέτουν μία πιο γρήγορη μέθοδο για να εκτιμήσουν εάν ο καρκίνος στον μαστό έχει εξαπλωθεί.
Σήμερα, για να επιβεβαιωθεί η μετάσταση του καρκίνου, απαιτούνται διεξοδικές εργαστηριακές εξετάσεις, που χρειάζονται περίπου δυο μέρες για να δώσουν αποτελέσματα, κρατώντας έτσι σε αναμονή τις γυναίκες για ένα πιθανό δεύτερο χειρουργείο. Με τη νέα εξέταση δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να υπολογίσουν με ακρίβεια την πιθανότητα μεταστάσεων ήδη από το πρώτο χειρουργείο.

3. Πρώτο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών
Παρόλο που το 2007 η απειλή για πανδημία γρίπης των πτηνών ήταν λιγότερο τρομακτική και μόνο ένας μικρός αριθμός από τα μέχρι στιγμής θύματα σχετίζονται με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ειδικοί φοβούνται ότι είναι ζήτημα χρόνου ο ιός να μεταλλαχθεί σε μια μορφή που θα μπορεί εύκολα να μεταδίδεται, προκαλώντας παγκόσμιο ξέσπασμα. Ετσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για ανθρώπους κατά της γρίπης των πτηνών, που είναι κατασκευασμένο από ένα ανθρώπινο στέλεχος του ιού.

4. Φάρμακο... διαίτης
Οι υπέρβαροι ενήλικοι έχουν ένα ακόμη όπλο κατά του πάχους. Πρόκειται για το Alli, το πρώτο φάρμακο για την απώλεια βάρους που εγκρίθηκε από τον FDA και χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού.
Το νέο φάρμακο παρεμβαίνει στη λειτουργία της λιπάσης, ενός ενζύμου που βοηθά το σώμα να διαλύσει και να χωνέψει το λίπος στο φαγητό. Μια δόση του φαρμάκου μετά το γεύμα εμποδίζει κατά 30% την δυνατότητα του σώματος να απορροφήσει το λίπος.

5. Νέα γονίδια για τον διαβήτη
Το 2007 ήταν μια χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την ανακάλυψη νέων γονιδίων που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Ομάδες Αμερικανών και Φινλανδών ερευνητών αποκάλυψαν τέσσερις νέες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, μια πάθηση που επηρεάζει περίπου 170 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Ετσι, ο τελικός αριθμός των γονιδίων που έχει βρεθεί ότι συνδέονται με τον διαβήτη φθάνει τα δέκα.

6. Οχι άλλη περίοδος
Ο FDA ενέκρινε ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι, παρόμοιο με το συμβατό, που εξαλείφει εντελώς την εμμηνόρροια.

7. Ανακούφιση από την ινομυαλγία
Η έγκριση ενός νέου φαρμάκου από τον FDA με την εμπορική ονομασία Lyrica στοχεύει στη θεραπεία της ινομυαλγίας, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από χρόνια κόπωση, ακαμψία και μυϊκό πόνο, συμπτώματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα συνηθισμένα παυσίπονα.

8. Εξέταση για καρκίνο του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο
Ο καρκίνος του πνεύμονα, που αποτελεί την πρώτη καρκινική αιτία θανάτου στην Αμερική, τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται όταν βρίσκεται σε προχωρημένο και δύσκολα θεραπεύσιμο στάδιο. Μια νέα αιματολογική εξέταση όμως, που μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεϊνης που εμφανίζεται σε όλα τα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα θα συμβάλει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα νωρίτερα, σε στάδιο που μπορεί εύκολα να θεραπευτεί.
9. Νέα πηγή εμβρυϊκών κυττάρων
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων από το αμνιακό υγρό, το οποίο πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τα περισσότερα αλλά όχι όλα από τα 220 εξειδικευμένα είδη εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα.

10. Πλεονεκτήματα της βιταμίνης D
Οι ερευνητές εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι η «βιταμίνη του ήλιου» ενισχύει την αντοχή των οστών με το να ενθαρρύνει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Ενας μεγάλος αριθμός ερευνών που δημοσιεύθηκαν το 2007 δείχνουν ότι η βιταμίνη D έχει ακόμη περισσότερα οφέλη αφού προλαμβάνει την εκδήλωση διαβήτη, τις παθήσεις των ούλων, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου