Νοσηλεία χωρίς σύνορα στην Ευρώπη από το 2008 προωθεί μετ' εμποδίων η Κομισιόν


Απελευθέρωση της νοσοκομειακής περίθαλψης από το 2008 προτείνει με καινοτόμο νομοθετική πρόταση η Κομισιόν, η οποία πάντως προσκρούει στις αντιδράσεις αρκετών χωρών, όπως η Βρετανία.
Βάσει του προσχεδίου της κοινοτικής οδηγίας όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν το δικαίωμα να υποβληθούν σε θεραπεία σε ένα από τα 27 κράτη-μέλη εφόσον διαπιστώνεται ότι η παροχή υπηρεσιών Υγείας εκεί θα είναι ταχύτερη, με τα έξοδα καλυμμένα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα της Παρασκευής σημειώνει ότι η τεκμηρίωση της «αδικαιολόγητης καθυστέρησης» στη θεραπεία του ασθενούς θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις οποιεσδήποτε περαιτέρω διαδικασίες μεταφοράς του σε άλλη χώρα. Η καθυστέρηση αυτή θα κρίνεται κατά περίπτωση, ρήτρα ιδιαίτερα ασαφής, επισημαίνει η εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για την «Εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στο διασυνοριακό σύστημα Υγείας» είναι υπό διαμόρφωση και προσκρούει ήδη στις σοβαρές αντιδράσεις αρκετών χωρών, όπως η Βρετανία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της προγραμματισμένης παρουσίασής της την περασμένη Τετάρτη.
Θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2008, όμως για να τεθεί εν ισχύ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η συγκεκριμένη Οδηγία εφαρμοστεί θα οδηγήσει πολλά ευρωπαϊκά Ταμεία Υγείας στην ανάληψη δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου