Μικρά μυστικά για το τσάι

Είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Προέρχεται από τα φύλλα του δένδρου τσάι. Πράσινο, μαύρο ή τσάι του βουνού, το τσάι αποδεικνύεται ευεργετικό για την υγεία. Δεν θεραπεύει, αλλά προλαμβάνει και αυτό είναι εξίσου -ίσως και ακόμη πιο- σημαντικό.

Ο μύθος θέλει τον αυτοκράτορα Shen Nung να βρίσκεται στην Κίνα. Σύμφωνα με τις γραφές, την ώρα που ο αυτοκράτορας έβραζε νερό για να ξεδιψάσει στη σκιά ενός δέντρου άγριου τσαγιού, ένα απαλό αεράκι κούνησε τα κλαδιά του και έκανε μερικά φύλλα να πέσουν μέσα στο νερό του. Από την ανάμειξη, το νερό πήρε ένα ελαφρύ χρώμα και άρωμα που ενθουσίασε τον αυτοκράτορα. Και έτσι γεννήθηκε το τσάι. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, το πίνουν, είτε κρύο, είτε ζεστό, χειμώνα-καλοκαίρι.

Κάθε τύπος τσαγιού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και κάθε περιοχή παράγει τσάι με ιδιαίτερα γνωρίσματα, ανάλογα με την εποχή που συλλέγεται και τα στοιχεία του περιβάλλοντός της.

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται κυρίως στην Ανατολική Ασία. Οι επιδράσεις του στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στον έλεγχο της χοληστερόλης, καθώς και στην καλή υγεία του συκωτιού, το καθιστούν τον δημοφιλέστερο τύπο τσαγιού στην υφήλιο. Σερβίρεται συνήθως με τα χαρακτηριστικά πράσινα φύλλα του ίδιου του δένδρου.

Το μαύρο τσάι καταναλώνεται κυρίως στις δυτικές χώρες. Δεν έχει την ίδια λειτουργία με το πράσινο τσάι, καθώς η τεχνική επεξεργασία καταστρέφει όλα τα ευεργετικά στοιχεία του. Αν και ιδιαίτερα τονωτικό και χαλαρωτικό, το τσάι του βουνού συναντάται στην Ελλάδα, αλλά τελεί είδος υπό εξαφάνιση. Στην Κρήτη, ωστόσο, υπάρχει το βότανο Δίκταμο που στη Μινωική Κρήτη χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία παθήσεων κυρίως του στομάχου.
Το απλό τσάι, πράσινο ή μαύρο, περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Όμως το τσάι με άρωμα φρούτων μπορεί να περιέχει ίχνη ζάχαρης από τα φρούτα και να έχει κάποιες θερμίδες. Το ίδιο και τα τσάγια από ξηρά φρούτα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το τσάι βοηθά στη ροή του αίματος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Περιέχει καφεΐνη ή τεΐνη, που είναι το ίδιο συστατικό. Στον καφέ, η καφεΐνη απελευθερώνεται απότομα στον οργανισμό και δρα για περίπου 2-3 ώρες, ενώ στο τσάι απελευθερώνεται σταδιακά και δρα 6 με 8 ώρες. Γι' αυτό το τσάι διεγείρει χωρίς να εκνευρίσει.

Επιπλέον, οι αντιοξειδοτικές ουσίες που περιέχει, συμβάλλουν αποφασιστικά στη διατήρηση των οστών και την επιβράδυνση του γήρατος, ιδίως στο γυναικείο πληθυσμό. Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, το πράσινο τσάι βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Γενικά, το τσάι περιέχει επίσης βιταμίνες C, Ρ, Β, Ε και άφθονο φθόριο για τα δόντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου