Περί λειτουργίας των ΤΕΠ

Σχετ: α. Η Υπ Αριθ. Y4δ/Γ.Π. οικ. 121337 (ΦΕΚ Β΄ 1784/2.12.2004) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Κατόπιν συνελεύσεως των ιατρών της Β’ Παθολογικής κλινικής που πραγματοποιούν εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και κατόπιν μεταξύ τους διαλογικής συζήτησης όσο αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του ευαίσθητου αυτού χώρου επισημάνθηκαν αρκετά από τα προβλήματα, τα οποία προς ενημέρωση σας παραθέτουμε:·

  • Όπως γνωρίζετε η κλινική μας συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών των Τ.Ε.Π τέσσερις (4) φορές το μήνα σε γενική εφημερία (16ώρη - καθημερινές ή 24ώρη – Κυριακές και Αργίες) και έξι (6) πρωινές κατά μέσο όρο σύμφωνα με την (α) σχετ. Υπουργική απόφαση.
    · Ο καθένας από εμάς συμμετέχουμε στις πρωινές εφημερίες 2-3 φορές το μήνα, τις οποίες μάλιστα δεν πληρωνόμαστε διότι θεωρητικά βρισκόμαστε στο προβλεπόμενο 8ωρο εργασίας, ενώ όμως στην πράξη ξεπερνάμε κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο διότι με τον συνωστισμό που παρατηρείται καταλήγουμε να εξετάζουμε τον τελευταίο ασθενή 1-2 ώρες μετά τις 14.30 που θεωρείται λήξη του νομίμου ωραρίου και τα αποτελέσματα αυτού (εργαστηριακές απεικονιστικές εξετάσεις 2 ώρες αργότερα).
    Είναι φανερό ότι το προπεριγραφέν σύστημα εφημεριών χρήζει τουλάχιστον μεταρρυθμίσεως ενώ πραγματικά διερωτόμαστε πως πραγματοποιούνται εφημερίες με τον ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτό που διαθέτει σε κανονική λειτουργία το νοσοκομείο (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό). Όταν 2-3 ειδικευόμενοι και ένας επιμελητής αποσπαστούν από την κλινική μειώνεται το ιατρικό προσωπικό κατά 30% και ως εκ τούτου δημιουργούνται προβλήματα στην παρακολούθηση των νοσηλευομένων ασθενών.
    · Προτείνουμε την ενεργοποίηση του συστήματος μέσω Η/Υ για την επικοινωνία μεταξύ ΤΕΠ και εργαστηρίων για άμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεων με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου εργασίας και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών.
    · Πρόσληψη τραυματιοφορέων αφού με τον υπάρχοντα αριθμό δεν διακινούνται περιστατικά που πρέπει να διακομισθούν στην κλινική ή για επείγουσες εξετάσεις με αποτέλεσμα να μένουν για ώρες στα επείγοντα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και δημιουργώντας συνθήκες αδιαχώρητου αφού όλες οι εξεταστικές κλίνες παραμένουν κατειλημμένες και δεν μπορούν να εξετασθούν άλλοι ασθενείς .
    · Σε κάθε εφημερία δεχόμαστε μεγάλο αριθμό περιστατικών με πολλούς από αυτούς να μην χρειάζονται καν εξέταση σε τμήμα επειγόντων νοσοκομείου, προτείνουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού την ίδρυση τμήματος υποδοχής από ειδικευομένους γενικής ιατρικής που θα αξιολογούν τα περιστατικά όπως λειτούργησε την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων και απέδωσε ως μέτρο. Για όσους αμφισβητούν τα ανωτέρω τους παραπέμπουμε στα βιβλία της εποχής εκείνης για κρίσεις και συγκρίσεις.
    · Αιτούμαστε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ασφαλείας διότι πολλές φορές βρισκόμαστε απροστάτευτοι με το υπάρχον ελλιπές και ανεπαρκές προσωπικό. Συμβάντα ουκ ολίγα, με πρόσφατο τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου της χειρουργικής.
    · Παρέμβαση στα ταμεία που απαιτούν από τους ιατρούς των επειγόντων να γράφουν τις εξετάσεις στα βιβλιάρια των ασθενών (δημόσιο, ΝΑΤ κ.α.) διότι είναι τουλάχιστον παράλογο να έχουν απαιτήσεις τέτοιου είδους από τον ιατρό που εφημερεύει τελώντας χρέη γραμματέα και χάνοντας πολύτιμο χρόνο από αντιμετώπιση – διεκπεραίωση άλλων περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου