6 δισ. ευρώ πληρώσαμε πέρυσι για φάρμακα

Νέα κατακόρυφη αύξηση που, σε ορισμένες περιπτώσεις, φθάνει και το 40%, παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η φαρμακευτική δαπάνη, απειλώντας τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, στο α εξάμηνο του 2007, η φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 19% στο ΙΚΑ, ενώ σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία η αύξηση κυμαίνεται από 30%-40%. Τη στιγμή, που σύμφωνα με εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, το ποσοστό αύξησης σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 10%-12%. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι και πέρυσι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κινήθηκε σε αντίστοιχο ποσοστό (11,2%).

Η αύξηση αυτή φαίνεται να συνδέεται με την κυκλοφορία νέων ακριβότερων σκευασμάτων και τον νέο τρόπο τιμολόγησης (μέσος όρος των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε. «25») των φαρμάκων. Αλλά και η κατάργηση της θεώρησης των συνταγών, έχει οδηγήσει σε... απελευθέρωση των γιατρών, οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ενώ σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για επιθεωρήσεις και ελέγχους, καθώς κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Στελέχη μάλιστα του χώρου κάνουν λόγο για «κραχ» στα ασφαλιστικά ταμεία, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα της αγοράς.
Ασφαλιστικα Ταμεία.

Οπως αναφέρουν, η ξέφρενη πορεία που ακολουθεί η φαρμακευτική δαπάνη οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήδη παρουσιάζουν έλλειμμα στον κλάδο Υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το έλλειμμα στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ έφθασε το 2005 στο 1,2 δισ. ευρώ, για το 2006 στο 1,5 δισ. ευρώ, και το έλλειμμα για το 2007 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο ΟΓΑ αναγκάστηκε να ζητήσει επιπρόσθετα 300 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει άμεσες ανάγκες του κλάδου υγείας του. Και ενώ η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων διευρύνεται, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί... αδιαφορούν για την εισροή χρημάτων στα ταμεία τους.

Ενδεικτικό είναι ότι επί 8 μήνες δεν κάνουν τίποτα για να εισπράξουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ που με βάση διατάξεις νόμου τους οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Εκτός από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης καταγράφεται και στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με εκπροσώπους των φαρμακοποιών στα δημόσια νοσοκομεία, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσα στα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων εκτός από του εσωτερικούς ασθενείς εξυπηρετούνται και οι ασθενείς που διαθέτουν βιβλιάρια απορίας αλλά και ασφαλισμένοι όλων των ταμείων στους οποίους χορηγούνται νοσοκομειακά φάρμακα. Στις δύο αυτές κατηγορίες φαίνεται να υπάρχει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή συνδέεται κυρίως με την κατάργηση της θεώρησης των συνταγών.

Φαρμακευτική δαπάνη
Στα 6,1 δισ. ευρώ ανήλθε η φαρμακευτική δαπάνη το 2006, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΟΦ. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο και Ιανουάριο (ποσοστά 23,18% και 22,1%, αντίστοιχα), μήνες που δαπανήθηκαν σχεδόν 900 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τη χαμηλότερη αύξηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης παρουσίασε ο Απρίλιος του 2006 (κατά 1,89% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2005), ενώ την έκπληξη έκανε ο περυσινός Δεκέμβριος, όπου η φαρμακευτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,50% σε αντιστοιχία με τον Δεκέμβριο του 2005.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου