Με ηλεκτρονική συνταγή η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου


ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:
Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)
Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.

Τι δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης διέψευσαν τα περί ανεπάρκειας του αντιγριπικού εμβολίου. Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη δυνατότητα εμβολιασμού κατά της γρίπης μετά από λοίμωξη με κορονοϊό.

Κατηγορηματικός ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με τη δυνατότητα εμβολιασμού κατά της γρίπης μετά από λοίμωξη με κορονοϊό.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά της γρίπης ακόμα και αν είχε τον κορονοϊό. Υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις αν κάποιος έχει πυρετό να κάνει συγκεκριμένα εμβόλια. Το εμβόλιο της γρίπης, όμως, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αντένδειξη. Ακόμα και σε ήπιες λοιμώξεις τα παιδιά μπορούν να το κάνουν με απόλυτη ασφάλεια. Ο λόγος για τον οποίο λέμε κάποια φορά αν έχει πυρετό κάποιος να μην κάνει το εμβόλιο είναι διότι θα έχει λιγότερη αποτελεσματικότητα το εμβόλιο. Όχι ότι δημιουργεί κάποιο κίνδυνο στην ασφάλειά του».

Σε ερώτηση για τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις μακριές λίστες αναμονής για το εμβόλιο της γρίπης ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων το εξής:

«Τα παιδιά τα οποία δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι η πιθανότητα να πάθουν κάτι είναι εξαιρετικά μικρή». 

Η παρέμβαση Κοντοζαμάνη για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης


Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τοποθετήθηκε επί του θέματος και υπογράμμισε ότι δε τίθεται θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων κατά της γρίπης.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 1.100.000 παραπάνω δόσεις αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με πέρυσι και υπενθύμισε ότι και πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1 εκατομμύρια παραπάνω εμβόλιο γρίπης σε σχέση με πρόπερσι.

Επομένως, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε ως «επαρκές» το συγκεκριμένο νούμερο για το χτίσιμο της ανοσίας της αγέλης.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Υγείας στάθηκε στη ετήσια σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών: 
«Μετά τα μέσα Οκτώβρη θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός. Κάθε χρόνο η γρίπη στη χώρα μας ξεκινά από το Δεκέμβρη και μετά και κρατάει περίπου μέχρι τον Απρίλιο. 
Γι΄αυτό όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τοίχος ανοσίας που χρειάζεται. Γι΄αυτό κάθε χρόνο υπάρχει προτεραιοποίηση των πληθυσμών που πρέπει να εμβολιαστούν».

Ας σημειωθεί ότι η Δευτέρα (28/9) ξεκινάει η συνταγογράφηση των εμβολίων και θα χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, όπως κάθε φάρμακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου