Το τραγικό περιστατικό του 19χρονου από την Σάμο που άφησε την τελευταία του πνοή περιμένοντας ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις υγιεινομομικές μονάδες της χώρας.
Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων. Λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών. Η τραγική κατάσταση των Μονάδων Υγείας σε συνδυασμό με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, φτάνει στα άκρα την κατάσταση.
Στη δυσάρεστη θέση να αναστείλει τη λειτουργία του μαιευτικού, ίσως και του χειρουργικού, τμήματος μπορεί να βρεθεί η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο μοναδικός αναισθησιολόγος που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έχει αιτηθεί άδεια από τις 23 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό καθώς ο εν λόγω ιατρός «έχει εφημερεύσει καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναμένονται περίπου 10 τοκετοί, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τη λειτουργία του μαιευτικού τμήματος. «Αν έως τη Δευτέρα 19/08/2019 δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη».Μάλιστα, εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Αυγούστου, θα ανασταλεί και η λειτουργία του χειρουργικού τομέα.
Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν μικροβιολογικά εργαστήρια. Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία.
Η Μηχανοργάνωση των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη. Διαθέτουν αρχαίους υπολογιστές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία τους.
Ανύπαρκτη καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι είναι και η φύλαξη στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους γιατρούς και νοσηλευτές από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.
Καινούργια ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν στα Κέντρα Υγείας παροπλισμένα λόγω έλλειψης Προσωπικού.
Την ίδια ώρα, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά είναι ανύπαρκτες.
Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Δεν έχουν ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου.
Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.
Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.
Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).
Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Έλενα Μπρέγιαννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου