Γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί με πλαστά πτυχία, ερευνώνται από το υπουργείο Υγείας

Ανησυχία προκαλεί χθεσινό έγγραφο του υπουργείου Υγείας σχετικά με καταγγελίες για γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς με πλαστά πτυχία.
Από τη Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας, επισημαίνεται πως η υπηρεσία "…έχει γίνει αποδέκτης προφορικής γνωστοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών", έπειτα από έλεγχο σε Περιφέρειες.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, που αποκαλύπτει το Iatronet, καλούνται οι Περιφέρειες να διενεργήσουν έλεγχο για τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα:
  • Μετά το 1980, για γιατρούς και οδοντιάτρους.
  • Μετά τον Φεβρουάριο του 1999, για φαρμακοποιούς.
Καθίσταται, έτσι, σαφές πως οι καταγγελθείσες περιπτώσεις αφορούν πτυχία που έχουν εκδοθεί - ανά επάγγελμα - στις πιο πάνω ημερομηνίες.

Περιπτώσεις

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο σειρά περιπτώσεων γιατρών – "μαϊμού", οι οποίες αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η πλέον πρόσφατη αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2018 και αφορούσε "καρδιολόγο", ο οποίος δραστηριοποιούταν στην Αττική, χορηγώντας αφειδώς ιατρικές βεβαιώσεις για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.
Ο εν λόγω "γιατρός" διαφήμιζε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, λέγοντας πως είχε συνεργασίες με μεγάλες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ).
Η υπόθεση είχε μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς η πρώτη καταγγελία εναντίο του είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015 από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ). Οι υπηρεσίες του Συλλόγου είχαν τότε διαπιστώσει πως ο φερόμενος ως καρδιολόγος δεν είναι εγγεγραμμένος στον Σύλλογο.
Ο "γιατρός" σφράγιζε τις ιατρικές γνωματεύσεις που έδινε στους ανυποψίαστους γονείς, δηλώνοντας είτε καρδιολόγος με έδρα τον Βύρωνα είτε καρδιολόγος του νοσοκομείου "Ιπποκράτειο", στο οποίο ουδέποτε είχε εργαστεί.

Στοιχεία

Ο ΙΣΑ αναζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος των γιατρών. Η Περιφέρεια είχε απαντήσει πως δεν ήταν έγκυρη η φερόμενη ως εκδοθείσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Τον Φεβρουάριο του 2018, είχε επίσης αποκαλυφθεί μία ακόμη περίπτωση γιατρού – "μαϊμού", ο οποίος είχε αποκαλυφθεί στο νοσοκομείο Καβάλας, έπειτα από θητεία 17 ετών!
Ο συγκεκριμένος "γιατρός", που δεν είχε καν πτυχίο, είχε τοποθετηθεί τον Φεβρουάριο του 2001 σε θέση επιμελητή β΄ Παθολογίας και από τότε εργαζόταν ανελλιπώς. Έπειτα από 17 έτη, αποκαλύφθηκε η απάτη και αποπέμφθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Καταγγελίες έχουν γίνει και για αντιποίηση και του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
Τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας σε γιατρό – "μαϊμού", ο οποίος ήταν γνωστός ως "ο γιατρός με τη Ferrari". Είχε διατελέσει επί 13 έτη διευθυντής στο ιατρείο Σκύρου, έχοντας πλαστό πτυχίο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου