Αλήθειες και πραγματικά δεδομένα για το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού.


Ρόδος, 7 Δεκεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου

Υπάρχει διάχυτος προβληματισμός από πολλούς συμπολίτες μας, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, προκειμένου να δηλώσουν Οικογενειακό Ιατρό.
Ο αυταρχικός τρόπος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που προσεγγίζει το κρίσιμο ζήτημα του Οικογενειακού Ιατρού, οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απόγνωση.
Το βέβαιο είναι πως δεν επαρκεί ο αριθμός των Οικογενειακών Ιατρών ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός του νησιού. Ενδεικτικά για το νησί της Ρόδου οι Οικογενειακοί Ιατροί που υπηρετούν στις δημόσιες δομές  δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το 1/2 του πληθυσμού.
Στα υπόλοιπα μικρά νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος ιατρός ώστε να μπορούν να τον δηλώσουν οι πολίτες.
Στη δε Κάρπαθο υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και οι ιατροί που υπηρετούν εκεί, απειλούν με παραίτηση λόγω συχνών αποσπάσεων τους στην Κάσο και εξαιτίας μεγάλου φόρτου εργασίας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου διαβεβαιώνει τους πολίτες των νησιών ευθύνης του, ότι θα συνεχίσουν να εξετάζονται από όλους τους συναδέλφους, ασχέτως της εγγραφής τους σε Οικογενειακό Ιατρό.
Προς αποφυγή παρερμηνειών επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφο το οποίο θα βρίσκεται αναρτημένο σε όλα τα ιατρεία των μελών μας.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επαναπροσδιορίσει τη στάση του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το θεσμό του  Οικογενειακού Ιατρού, ούτως ώστε  ΟΛΟΙ οι πολίτες να μπορούν να δηλώσουν Οικογενειακό Ιατρό της εμπιστοσύνης τους χωρίς φραγμούς και προϋποθέσεις.
Για τον Ι.Σ.Ρ
         Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

      Ηλίας Ι. Τσέρκης                                            Μιχαήλ Ν. ΒολονάκηςΤο παρακάτω κείμενο θα αναρτηθεί σε όλα τα ιατρεία των μελών μας για καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας.ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Ο Οικογενειακός Ιατρός (ΟΙ) - ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας θα παρακολουθεί πληθυσμό ευθύνης έως 2.250 ενήλικες.
Ο Οικ. παιδίατρος (έως 16 ετών) θα παρακολουθεί έως 1.500 παιδιά.

ΟΛΟΙ οι ΙΑΤΡΟΙ (οικογενειακοί ή μη) μπορούν να συνταγογραφούν θεραπείες, να εκδίδουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, να συνταγογραφούν υλικά και να χορηγούν πάσης φύσεως ιατρικά πιστοποιητικά.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ δεν αποκλείεται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει οποιοδήποτε Ιατρό.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί που εμφανίζονται έως τώρα στο σχετικό κατάλογο, είναι κύρια όσοι υπηρετούν στις δημόσιες δομές (Μονάδες Υγείας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία)  και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στη πόλη της Ρόδου δεν υπάρχει κανείς συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης Παθολόγος, Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός.


Επομένως στο νησί της Ρόδου δεν υπάρχει ικανός αριθμός Οικογενειακών Ιατρών προκειμένου να καλύψουν όλο τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να είναι ανεφάρμοστος ο θεσμός και σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου