Στα 10 δισ. δολ. έφθασε η εισροή ξένου συναλλάγματος στην Τουρκία από τον ιατρικό τουρισμό


Σε όνειρο θερινής νυκτός εξελίσσεται για ακόμη μια χρονιά ο ιατρικός τουρισμός για την χώρα. Μολονότι υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή του- ήδη από την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται μία παρουσίαση στα Βόρεια Προάστια και άλλη μία την μεθεπόμενη εβδομάδα- τον καθιστούν ασύμφορο οι οικονομικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν στο λογαρισμό (ΦΠΑ).  Κατά τα άλλα, σημειώνει παράγοντας από τον ιδιωτικό χώρο, έχουμε τρεις επιτροπές για τον ιατρικό τουρισμό, εκ των οποίων οι δύο έχουν να συνεδριάσουν 1 χρόνο και η τρίτη που υποτίθεται το "τρέχει πιο ζεστά" το θέμα, ψάχνει πελάτες σε "λάθος" κράτη. 

Αναζητούμε ασθενείς σε Ανατολικά κράτη, όταν μας θεωρούν πανάκριβους σε σχέση με την Τουρκία, τη Μάλτα ή τη Νότιο Κορέα, μας εξηγούν επιχειρηματίες από τον χώρο της υγείας, γεγονός που και ισχύει". Για παράδειγμα, λένε οι ίδιοι, μία ανόρθωση στήθους στο καλύτερο νοσοκομείο της Τουρκίας κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ, καθώς όταν ο ΦΠΑ είναι 24%, αυτόματα ο "λογαριασμός" που πρέπει να πληρώσει ο ασθενής είναι γεμάτος...  με μηδενικά. 

Την ίδια στιγμή, η γειτονική χώρα έχει σηκώσει τα μανίκια για να προωθήσει τον τουρισμό στον τομέα της υγείας  παρέχοντας πρόσθετα επενδυτικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα.
Μέλος του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Τουρκία, δήλωσε πρόσφατα ότι  περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στην χώρα για ιατρικό τουρισμό το 2017, οδηγώντας σε εισροή ξένου συναλλάγματος άνω των   10 δισ. δολ. 

Προ ημερών δε, ο υπουργός Οικονομικών Naci Ağbal  τόνισε ότι θα  δοθούν επιπλέον κίνητρα στους ιδιώτες για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα παράσχει πρόσθετη έκπτωση φόρου σε ιδιωτικές κλινικές αν προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις  συνεργασίας με  φορείς κοινωνικής ασφάλισης της Ευρώπης. Ήδη στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, ο ΦΠΑ για τους αλλοδαπούς ασθενείς είναι μηδενικός, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές έχουν μείωση φόρου 50% για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τον ιατρικό τουρισμό.  

Αν θέλουμε, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που λέγεται ιατρικός τουρισμός πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά πάνω σε αυτό και βεβαίως όλες οι κινήσεις να γίνουν κάτω από το κύρος της ελληνικής σημαίας και του ελληνικού κράτους, καθώς διαφορετικά κανείς δεν σε λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει πελάτες σε   κράτη της Βόρειας Ευρώπης, καθώς εκεί η λίστα αναμονής ξεπερνά τον 1 χρόνο ή από την Αμερική και τον Καναδά, καθώς δεν υπάρχει κρατικό σύστημα υγείας με την στενή έννοια του όρου.

Μέχρι να συμβούν αυτά, ας είμαστε ευχαριστημένοι με τα 110 εκατ. ευρώ που προσφέρει ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα, που μοιράζονται το πολύ 5 κλινικές  σε μια αγορά που εκτιμάται παγκοσμίως στα 150 δισ. δολάρια και αφορά 30 εκατομμύρια ασθενείς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου