της Βασιλικής Κουρλιμπίνη (Capital.gr)
Έκρηξη της δαπάνης για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών βλέπουν φέτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, καλούνται να αναλάβουν το κόστος.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μόνο τον Ιανουάριο το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών ανήλθε στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. συνολικά φέτος, όταν το 2017 ήταν 165 εκατ. ευρώ (οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται από τις φαρμακευτικές σε 850 χιλ. άτομα). "Πλέον, η κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας έχει περάσει εξολοκλήρου στην φαρμακοβιομηχανία, και η συνεχής αύξηση του ποσού καταδεικνύει την αποτυχία ελέγχου" σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι η υπέρβαση που σημειώθηκε στις δαπάνες του φαρμάκου σε σύγκριση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ (από 460 εκατ. που ήταν η εκτίμηση της διοίκησης του Οργανισμού), τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Τον Ιανουάριο το clawback ανήλθε στα 53,3 εκατ. δηλαδή 17,4 εκατ πάνω από τον Ιανουάριο του 2017. Οι φαρμακευτικές, που εκτός από την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν επωμιστεί και τις δαπάνες των εμβολίων όπως λένε, υποστηρίζουν πως κανένας μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα έχει τεθεί στα 1,94 δισ. ευρώ, σταθερός τα τελευταία χρόνια, παρά τις επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις από την αγορά, τόσο προς τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πως το κονδύλι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των πολιτών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι υπερβάσεις να βαίνουν υψηλότερες.
Όπως υπογραμμίζουν οι επιχειρήσεις του χώρου, η σημαντική υποχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης για φάρμακα την περίοδο 2012-2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση της κάλυψης της ζήτησης στη βιομηχανία, με τους οριζόντιους μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate και clawback) να ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ (συμμετοχή βιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη) για το 2017, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση +339% σωρευτικά από το 2012. Ενδεικτικά, πέρσι η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Αλλά και η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ. ευρώ). Η μείωση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει με τη σειρά της ως αποτέλεσμα ξανά τη μετακύλιση του κόστους στη βιομηχανία (σε νοσοκομειακό επίπεδο η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική), με υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων, όπου για το 2016 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ και για το 2017 εκτιμάται στα 320 εκατ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου