Ξανθός- Πολάκης χάνουν (ξανά) το στόχο των γενοσήμων

"Άπιαστο όνειρο" αποδεικνύεται για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά και η διεύρυνση των μεριδίων τους σε όγκο, που σύμφωνα με τους Θεσμούς- αλλά και τη διεθνή εμπειρία- θα συνέβαλε σημαντικά στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Την στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, έχοντας μάλιστα συμπεριλάβει στην "ατζέντα" τους και την παρακολούθηση της μέχρι τώρα προόδου στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της περίθαλψης, το υπουργείο Υγείας χάνει για ακόμη μια φορά το στόχο των γενοσήμων.
Στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβανόταν η λήψη μέτρων από το υπουργικό "δίδυμο" της Αριστοτέλους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, ώστε η διείσδυση των γενοσήμων να φτάσει το 40%.
Η θεσμοθέτηση μέτρων στην κατεύθυνση της βελτίωσης κόστους-αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ στις προτεινόμενες παρεμβάσεις συμπεριλαμβανόταν η παροχή κινήτρων στους ασθενείς ώστε να επιλέγουν γενόσημα φάρμακα (μέσω μείωσης της συμμετοχής τους ή με επιστροφή τιμής), αλλά και στους φαρμακοποιούς ώστε να προωθήσουν την πώληση των πιο οικονομικών φαρμάκων.
Για τους τελευταίους προτείνεται η αύξηση του περιθωρίου κέρδους τους. Αν και τα δύο αυτά μέτρα έχουν αναφερθεί πολλές φορές ως μελλοντικοί στόχοι από το υπουργείο Υγείας, κανένα προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει.
Αντιθέτως, στοιχεία δείχνουν πως σήμερα τα μερίδια των γενοσήμων σε όγκο δεν ξεπερνούν το 25%, ενώ βάσει αξίας αποτελούν το 20% περίπου των φαρμάκων που διακινούνται συνολικά στη χώρα. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα όσον αφορά τη χρήση των γενοσήμων στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου.
Τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούν, όπως εξηγούν στελέχη από τις φαρμακοβιομηχανίες, σε περικοπές στην τιμή των γενοσήμων και των σκευασμάτων που δεν προστατεύονται από πατέντα (off patent).
Με δεδομένες στις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και το πολύ χαμηλό όριο της φαρμακευτικής δαπάνης (στα δύο δισ. για τον ΕΟΠΥΥ), φορείς από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν πως οδηγούνται σε αναγκαστική απόσυρση φθηνών σκευασμάτων, κάτι που έχει ως συνέπεια την υποκατάστασή τους από ακριβότερες θεραπείες και συνεπώς το συνεχή εκτροχιασμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.
Όπως τονίζουν, το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων σήμερα είναι ζημιογόνα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σε σύγκριση με το 2009 οι τιμές είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent και 22,5% στα on patent (πρωτότυπα).
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου