Χωρίς υλικά η «συνταγή» του οικογενειακού γιατρού









Με ανεπαρκείς ποσότητες του... βασικού «υλικού», προχωράει το υπουργείο Υγείας στο χτίσιμο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη σε διάστημα ενός εξαμήνου απόπειρα να οργανωθεί ένα σώμα οικογενειακών γιατρών που θα τρέξουν το νέο σύστημα σκόνταψε ξανά στην ηχηρή απροθυμία των ενδιαφερομένων. Μετά την ψυχρολουσία του Αυγούστου, όταν στην προκήρυξη 1.195 θέσεων οικογενειακών γιατρών για τα «ιατρεία της γειτονιάς» –Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)– υποβλήθηκαν μόλις 583 αιτήσεις, το υπουργείο Υγείας δέχθηκε άλλο ένα «χαστούκι»: στην πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα καλύψουν ασφαλισμένους όπου δεν αναπτυχθούν ΤΟΜΥ, ανταποκρίθηκαν μόλις 1.200. Σύμφωνα δε με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για 1.250 θέσεις οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, χορηγήθηκαν βεβαιώσεις σε 463 ενδιαφερομένους (37% ποσοστό κάλυψης).
Με βάση τον αριθμό των γιατρών που έχουν κάνει αίτηση για τις ΤΟΜΥ, μπορούν να ανοίξουν 100 μικρά «ιατρεία της γειτονιάς» έως τον Μάιο – όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο έναντι των θεσμών– αλλά όχι με πλήρη σύνθεση. Ο σχεδιασμός αφορά σε ανάπτυξη συνολικά 239 ΤΟΜΥ. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν «ανοίξει» 22 ΤΟΜΥ, σε Θεσσαλονίκη, Αττική (τέσσερις σε Πειραιά, Νίκαια, Κερατσίνι, Περιστέρι, οι οποίες θα εγκαινιαστούν τις επόμενες ημέρες), Κρήτη, Βόλο, Λάρισα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Καβάλα, Αμφισσα και Ναύπλιο. Αντίστοιχα, με βάση τον αριθμό όσων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ, οικογενειακό γιατρό θα έχει περίπου το 35% των ασφαλισμένων, όπου δεν αναπτυχθούν ΤΟΜΥ.
Οι αποδοχές
Ο βασικός λόγος της νέας άρνησης που προβάλλουν οι γιατροί είναι οικονομικός: 1.623 ευρώ για δέσμευση του ιατρείου τους για τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα βλέπουν δωρεάν εγγεγραμμένους ασφαλισμένους. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει στη «λίστα του» έως 2.250 ενήλικες ή –ο παιδίατρος– έως 1.500 παιδιά. Οι αποδοχές αυτές κάνουν τους μισθούς των οικογενειακών γιατρών των ΤΟΜΥ να φαντάζουν πολύ ελκυστικοί: 1.700 ευρώ καθαρό μηνιαίο εισόδημα, χωρίς έξοδα ιατρείου. Ομως πρόκειται για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας. Και όπως τόνιζε γιατρός στην «Κ», «κλείνεις το ιατρείο σου για ένα σύστημα που δεν ξέρεις εάν θα υπάρχει έπειτα από δύο χρόνια».
«Η αποζημίωση για τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλή», σημειώνει στην «Κ» ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης. «Yπολογίζουμε ότι αντιστοιχεί σε 0,71 ευρώ ανά ασφαλισμένο τον μήνα, όταν π.χ. στην Ιταλία που έχει το ίδιο σύστημα αντιστοιχούν 5 ευρώ ανά ασφαλισμένο τον μήνα. Επιπλέον, στη σύμβαση δεν περιγράφονται με ακρίβεια οι όροι της συνεργασίας, όπως τι θα ισχύει με τις κατ’ οίκον επισκέψεις, ή τη δυνατότητα των οικογενειακών γιατρών να βλέπουν ασθενείς της λίστας εκτός “δεσμευμένου ωραρίου” αλλά με χρέωση».
Για «άθλιους οικονομικούς όρους» κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο οποίος επίσης εστιάζει και στην έλλειψη διάθεσης ουσιαστικής συνεργασίας με τους γιατρούς από πλευράς υπουργείου. Οπως επισημαίνει στην «Κ», «θα έπρεπε η κυβέρνηση να μας εμφυσήσει μια αισιοδοξία, ότι ξεκινάει κάτι που θα είναι για το καλό του πολίτη. Αντίθετα, εισπράξαμε ότι στις δικές μας πλάτες θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι “να, σας έχουμε και γιατρό”».
Νέα προκήρυξη
Πάντως, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να περάσει στην «αντεπίθεση». Εντός του Μαρτίου θα επαναπροκηρυχθούν οι «ορφανές» θέσεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτή η προκήρυξη θα πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, «οι γιατροί πλέον έχουν πάρει το σήμα ότι το σύστημα θα λειτουργήσει. Είδαν τις πρώτες μονάδες να ανοίγουν και να καταβάλλεται κανονικά ο μισθός του προσωπικού».
Επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ειδικούς γιατρούς. Η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει γρήγορα, με δεδομένο ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να διακόψει τις υπάρχουσες συμβάσεις στο τέλος Μαρτίου. Εως το Πάσχα θα «βγει» και η προκήρυξη 500 θέσεων μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας. «Εν συνεχεία, θα ανοίξει ξανά η πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, η οποία δεν θα έχει ημερομηνία λήξης και θα λειτουργήσει ως ένα μητρώο συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών», σημειώνει ο κ. Βαρδαρός.
Ο ίδιος εκτιμά ότι «όσο θα δυναμώνει το δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο θα ακούγονται με μεγαλύτερη ευκολία οι όροι που θέτουμε. Πρέπει να καταλάβουν και οι γιατροί ότι στα μάτια του πολίτη κινδυνεύουν να εκτεθούν». Αφήνει δε ανοικτό και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν «εργαλεία» που δεν έχουν πέσει ακόμα στη μάχη. Ένα από αυτά είναι και μια ενδεχόμενη αναστολή αποζημίωσης σκευασμάτων που συνταγογραφούν γιατροί εκτός του νέου συστήματος.
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου