Νέο σύστημα για τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται από το δημόσιο

Μετά τις τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον τρόπο που ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα επισκέπτονται γιατρούς του δημοσίου, οι οποίες αφορούν κυρίως τη δημιουργία τοπικών μονάδων και κέντρων υγείας (αντί του ΠΕΔΥ) και την καθιέρωση οικογενειακού γιατρού για όλους, το τοπίο αλλάζει και για τις διαγνωστικές εξετάσεις (όπως για παράδειγμα αναλύσεις αίματος, βιοχημικές εξετάσεις) που γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που από την προηγούμενη εβδομάδα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια δύναται να ιδρύονται και να λειτουργούν, ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα οποία παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες εργαστηριακής και απεικονιστικής ιατρικής στις διασυνδεόμενες με αυτά μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας).
Η ίδρυση και λειτουργία των Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων πραγματοποιείται μετά από εισήγηση του διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), με κριτήρια την αναγκαιότητα λειτουργίας τους, δημογραφικά και υγειονομικά κριτήρια, τη μορφολογία της περιοχής, τις συγκοινωνιακές συνθήκες, τη γειτνίαση με μονάδες Π.Φ.Υ. πρώτου επιπέδου και νοσοκομειακές νοσηλευτικές μονάδες και την εγγύτητα και προσβασιμότητα των ληπτών υπηρεσιών υγείας σε παρεχόμενες διαγνωστικές υπηρεσίες από δημόσιο φορέα. 
Τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια έχουν ως σκοπό ιδίως τη συλλογή αιματολογικών δειγμάτων από τις συνδεόμενες με αυτά μονάδες Π.Φ.Υ., τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων και την ενημέρωση των ληπτών υπηρεσιών υγείας και του θεράποντα ή οικογενειακού γιατρού τους σχετικά με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου. Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά υγειονομικές περιφέρειες: Αττικής, Πειραιά και Αιγαίου, Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και τέλος Πελοποννήσου- Ιονίων νήσων- Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.  
Πρόκειται για ένα σύστημα που εδώ και χρόνια υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα αναλώσιμα υλικά, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται στο δημόσιο να καθυστερούν να βγουν, ενώ αν στο χρόνο αυτό προστεθεί και η αναμονή για την επίσκεψη σε δημόσιο γιατρό, γίνεται αντιληπτό γιατί πάνω από το 90% των πολιτών απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα διαθέτουν εργαστηριακά τμήματα, όπως βιοπαθολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, ανοσολογικό, κυτταρολογικό, γενετικής και απεικονιστικά τμήματα, όπως ακτινολογικό, υπερήχων, αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας και μαστογραφίας. Το τακτικό ωράριο σχεδιάζεται να είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Οι υπηρεσίες των Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων παρέχονται καθημερινά από τις 8:00 έως τις 21:00, σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου