Με "πικρή γεύση" έφυγαν από το γραφείο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), με τον οποίο συναντήθηκαν προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνουν το έργο τους. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
- Η συνταγογράφηση εμβολίων από τα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τα παράνομα ιατρεία από παιδιάτρους του ΕΣΥ.
- Η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους Παιδιάτρους ειδικών γαλάτων για την αλλεργία του γάλακτος της αγελάδας σε βρέφη.
- Η δυνατότητα να συνταγογραφούνται φάρμακα και εμβόλια για τους ανασφάλιστους και όχι μόνο από τις δομές του δημοσίου
- Η δυνατότητα συνταγογράφησης εξετάσεων με την ένδειξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση «πρόληψη».
- Να μην χρειάζεται τα εμβόλια να γράφονται και στο ασφαλιστικό βιβλιάριο. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γράφονται όλα αυτά που αναφέρονται ως περιεχόμενες ουσίες.
- Η δυνατότητα συνταγογράφησης σε αποδεδειγμένα πάσχοντα από αλλεργία παιδιά την ένεση αδρεναλίνης Anapen.
- Παράκληση για καταχώρηση του email της Ένωσής μας στην λίστα αποδεκτών
Το πρώτο θέμα τέθηκε προκειμένου να τεθούν υπ' όψη του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ καταγγελίες που υπάρχουν για συναδέλφους του ΕΣΥ που λειτουργούν παράνομο ιατρείο. Ενημερώθηκε ότι από τις απαντήσεις που έλαβε η Ένωση από τα δημόσια νοσοκομεία, σε γραπτή ερώτηση που τους είχε στείλει πριν από καιρό, προκειμένου να ενημερώσουν για το αν λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν νοσοκομεία, όπως το Αγία Σοφία, που δεν έχει εμβολιαστικό κέντρο και δεν κάνει εμβολιασμούς.
Η Ένωση ζήτησε να ελεγχθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αν έχουν εκδοθεί από παιδιάτρους του ΕΣΥ συνταγές με εμβόλια και να γίνει αντιπαράθεση αν το όνομα του παιδιού στο παραπεμπτικό είναι γραμμένο στο βιβλίο ασθενών του νοσοκομείου ή στο βιβλίο προσερχομένων στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου την ώρα λειτουργίας του κέντρου. Ζήτησε επίσης αυτοί οι έλεγχοι να γίνονται δειγματοληπτικά και στο μέλλον. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν απάντησε πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.
Όσον αφορά την συνταγογράφηση των ειδικών γαλάτων για τα βρέφη που έχουν αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, οι εκπρόσωποι της Ένωσης υπενθύμισαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι αυτοί είναι οι πρώτοι που θα διαγνώσουν σε ένα βρέφος την αλλεργία και ότι η διάγνωση είναι μέρος του γνωστικού τους αντικειμένου.
Ξεκαθάρισαν ότι ο παιδίατρος δεν έχει κανένα λόγο να δώσει ειδικό γάλα σε ένα υγιές παιδί που παρακολουθεί, καθώς και ότι με την τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα (τα ειδικά γάλατα να συνταγογραφούνται από διευθυντές νοσοκομείων αλλεργιολογικού τμήματος) πιθανόν να υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση με ειδικό γάλα συγκεκριμένων εταιρειών. Αντίθετα, αν τα παιδιά αυτά μοιραστούν στο πλήθος των παιδιάτρων το πιθανό αυτό φαινόμενο θα μειωθεί κατά πολύ. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης πρότειναν στον κ. Μπερσίμη την πρώτη διάγνωση να την βάζει αλλεργιολόγος και στη συνέχεια η δυνατότητα συνταγογράφησης να δίδεται και σε εμάς.
Πρόταση με την οποία έχει διαφωνήσει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, αλλά παρόλα ταύτα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζήτησε από την Ένωση να απευθυνθεί σε αυτόν για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Για το τρίτο θέμα ο κ. Μπερσίμης παρέπεμψε την Ένωση στο Υπουργείο Υγείας, ως ο αρμόδιος φορέας.
Για τις διαγνωστικές εξετάσεις, για προληπτικούς λόγους, οι εκπρόσωποι της Ένωσης ενημερώθηκαν ότι γνωρίζει το θέμα και ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει, χωρίς όμως να προσδιοριστεί ο χρόνος ούτε να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Για την απίστευτη γραφειοκρατία της αναγραφής και στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου της φαρμακευτικής ουσίας, όπως ο νόμος ορίζει, οι παιδίατροι που ήταν στη συνάντηση του εξήγησαν ότι πρακτικά δεν μπορεί να γραφτεί όλο αυτό το πλήθος από τις ονομασίες χημικών ουσιών στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν μόνο για τα εμβόλια να γίνει η εξαίρεση από τον νόμο, αλλά χωρίς να πάρουν καμία απάντηση επί του θέματος.
Για την συνταγογράφηση της Anapen, μας ανέφερε παράγοντας που ήταν στην συνάντηση ότι "μας άφησε εμβρόνητους με το ερώτημα-επιχείρημα "αν ο πελάτης σας πληρώσει και σας πει να του συνταγογραφήσετε την ένεση δεν θα του την γράψετε;" Θέλοντας να ισχυριστεί ότι αν μας δώσουν το δικαίωμα να την συνταγογραφούμε εμείς, επειδή ο γονιός μας πληρώνει, κάνουμε την ιατρική όπως ο γονιός θέλει και άρα θα ξεφύγει η δαπάνη με πιθανή υπερσυνταγογράφηση". Η απάντηση βέβαια ήταν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι στο κάτω-κάτω μπορούν πολύ εύκολα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να ελεγχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε και προέτρεψε να συμμετάσχουν οι παιδίατροι στο νέο σύστημα οικογενειακού γιατρού, αφού όπως είπε "σε λίγο που ο κόσμος δεν θα έχει λεφτά για να σας πληρώνει θα αναγκαστείτε να συμβληθείτε"! Το σύστημα θα αλλάξει σύντομα, οι παρούσες θέσεις θα καταργηθούν και θα προκηρυχθούν νέες με το σύστημα της πάγιας αντιμισθίας τύπου παλαιού ΤΕΒΕ. Ο κάθε παιδίατρος που θα συμβληθεί θα πάρει στην ευθύνη του ένα αριθμό οικογενειών και θα διαθέσει κάποιες ώρες (3-4 ώρες), από τον χρόνο του ιατρείου του, για να εξετάζει τον πληθυσμό αυτό λειτουργώντας ως οικογενειακός παιδίατρος.
Η Ένωση αντιπρότεινε ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει με κάποιο ποσό (πχ 10 ευρώ) την επίσκεψη του ασφαλισμένου στον γιατρό του και τη διαφορά να την καλύπτει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, προκειμένου να συμβληθούν. Πρόταση που απορρίφθηκε.
ENΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ.......ΕΙΔΕΣ Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφή