ΠΟΥ: Ποια εμβόλια χρειάζονται οι εργαζόμενοι στην Υγεία

Κατάλογο με τα εμβόλια που είναι απαραίτητα στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα τους εργαζομένους στην Υγεία που έρχονται άμεσα ή έμμεσα σε επαφή με ασθενείς, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κατάλογος δεν είναι δεσμευτικός για τα κράτη-μέλη του οργανισμού, αλλά περιέχει τα εμβόλια που οι ειδικοί του θεωρούν ως τα πιο απαραίτητα για όλους όσους φροντίζουν αρρώστους και έτσι κινδυνεύουν να μολυνθούν με σοβαρά νοσήματα.
Οι συστάσεις φυσικά δεν απευθύνονται μόνο στα φτωχά και αναπτυσσόμενα κράτη του πλανήτη, αλλά και στα προηγμένα.

Τα εμβόλια που περιέχει ο κατάλογος είναι τα εξής:

* Ηπατίτιδας Β. Ο εμβολιασμός συνιστάται σε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον υπαίτιο ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα (λ.χ. οι εργαζόμενοι που μπορεί να εκτεθούν σε αίμα και σε προϊόντα αίματος).

* Πολιομυελίτιδας. Όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει να έχουν ολοκληρώσει πλήρη κύκλο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.


* Διφθερίτιδας. Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην Υγεία κατά της διφθερίτιδας πρέπει να γίνεται κάθε 10 χρόνια. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους εργαζομένους μπορεί να εκτεθούν στο βακτήριο C. diphtheria στον χώρο εργασίας τους.

* Ιλαράς. Όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει να έχουν ανοσία εναντίον της ιλαράς και η παροχή αποδείξεων για την ανοσία ή τον εμβολιασμό τους πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή τους στην εκπαίδευση και στην απασχόληση στον τομέα της Υγείας.

* Ερυθράς. Εάν έχει εισαχθεί εμβόλιο ερυθράς στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού μιας χώρας (σ.σ. στην Ελλάδα έχει) όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει να έχουν ανοσία εναντίον της ερυθράς και η παροχή αποδείξεων για την ανοσία ή τον εμβολιασμό τους πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή τους στην εκπαίδευση και στην απασχόληση στον τομέα της Υγείας.

* Γρίπης. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία αποτελούν σημαντική πληθυσμιακή ομάδα για αντιγριπικό εμβολιασμό. Συνιστάται ετήσιος εμβολιασμός με μία δόση του εμβολίου.

* Μηνιγγιτιδόκοκκου. Μία αναμνηστική δόση, 3 έως 5 χρόνια έπειτα από την πρώτη, πρέπει να χορηγείται σε άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στον μηνιγγιτιδόκοκκο - και σε αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στην Υγεία.

* Ανεμευλογίας. Τα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού των δυνητικά ευάλωτων εργαζομένων στην Υγεία (λ.χ. των ανεμβολίαστων και όσων δεν έχουν ιστορικό της νόσου) με 2 δόσεις του εμβολίου της ανεμευλογιάς.
Οι συστάσεις αυτές είναι αναθεωρημένες. Οι προηγούμενες δεν περιείχαν τα εμβόλια του μηνιγγιτιδόκοκκου και της ανεμευλογιάς.

Info
Κάτω από 10% είναι κατά μέσον όρο η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού των νοσοκομείων εναντίον της γρίπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου