Στην εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί έως και τον περασμένο Ιανουάριο, προχωρεί η κυβέρνηση.
Η εξόφληση θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση 514 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα παραπάνω προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία - προσθήκη επί του άρθρου 53 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας “Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις”.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016, δεν θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών και οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω, είναι δικαιούχοι να παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, περιλαμβανομένων και τόκων υπερημερίας και από κάθε ένδικο μέσο.
Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον για αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου.
Η διαδικασία εκκαθάρισης θεωρείται ολοκληρωμένη, μόνο με την υποβολή τελικού πορίσματος στον ΕΟΠΥΥ.
Έλεγχος
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των παρόχων, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαδικασία εξορθολογισμού των οφειλών του Οργανισμού, καθώς πλέον ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στη διενέργεια ελέγχων και εκκαθάρισης με τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών δημοσιολογιστικών διαδικασιών, που προβλέφθηκαν με το άρθρο 90 του νόμου 4368/2016.
Αυτό, με δεδομένο ότι τα οφειλόμενα ποσά σε “clawback” και “rebate” δύνανται να συμψηφιστούν με υποβαλλόμενες δαπάνες του έτους 2016 και 2017, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4172/2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου