Μπλόκο στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα από το υπ. Υγείας

Μπλόκο μπαίνει στην πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης, καθώς μέχρι το καλοκαίρι του 2017 θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί από το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό σύστημα προέγκρισης παραπομπών στον ιδιωτικό τομέα βάσει ηλεκτρονικού αρχείου. 

Οι δανειστές έχουν δώσει "εντολή” για ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο των δαπανών στις περίθαλψη, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο, και παράλληλα ζητούν να δίνεται προτεραιότητα στις δημόσιες δομές, ώστε οι αγορές υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους να γίνονται μόνο όταν δεν μπορεί να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ. Την ίδια ώρα, ξεκινά η "χαρτογράφηση” των δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα της Υγείας, ανά περιοχή και ειδικότητα, προκειμένου όπου διαπιστώνονται κενά σε ιατρικές και διαγνωστικές παροχές, τότε να υπάρξουν περαιτέρω συμβάσεις με ιδιώτες επιχειρηματίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων.
Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου έχουν ζητήσει να υπάρχει πλήρης ιατρικός φάκελος ανά ασθενή, όπου θα καταγράφονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα φάρμακα που λαμβάνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, οι ιατρικές επισκέψεις και οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Έτσι με βάση το ιατρικό αυτό αρχείο, είτε θα δίνεται στους ασφαλισμένους το "πράσινο φως” για τη διενέργεια επιπλέον ιατρικών πράξεων, είτε ο ΕΟΠΥΥ θα βάζει φρένο στις επιπλέον παροχές Υγείας που καλύπτει.

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού σε όλους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στα φάρμακα που χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία) έχει χτυπήσει "καμπανάκι” στη διοίκηση του Οργανισμού, που πλέον θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις και ταυτόχρονα να αναπτύξει και νέες συνταγογραφικές οδηγίες, με προτεραιότητα σε όσες πράξεις ή θεραπείες έχουν υψηλότερο κόστος.

Παρά τα συνεχή μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση των τιμών αποζημίωσης των εξετάσεων, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ φαίνεται αδύνατο να παραμείνει εντός στόχου. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κάθε μήνα οι διαγνωστικές εξετάσεις ξεφεύγουν κατά 5-6 εκατ. ευρώ και φτάνουν τελικά κοντά στα 31 εκατ., από 26 εκατ. ευρώ που είναι το μηναίο κονδύλι. Πάνω από 30 εκατ. ευρώ το μήνα είναι η υπέρβαση για τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί, ενώ από την αρχή της χρονιάς η υπέρβαση συνολικά στο πεντάμηνο "εκτοξεύεται" στα 180 εκατ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, και η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ.

Ούτε όμως τα νέα από τις ιδιωτικές κλινικές είναι θετικά, με επιχειρηματίες του χώρου να εκτιμούν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η υπέρβαση θα έχει ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου