Η είσοδος των πρώτων 216 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, όπως παυσίπονα, αναλγητικά, σιρόπια, ρινικά σκευάσματα και αντιφλεγμονώδεις κρέμες, στα ράφια των αλυσίδων λιανικής φαίνεται πως αποτελεί την αρχή για την πλήρη απελευθέρωσης της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.
Οι θεσμοί ειδικότερα δεν δείχνουν να αρκούνται στη διάθεση μόνο του 13% από τα συνολικά 1.582 φάρμακα (σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας) για την προμήθεια των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας σταδιακά ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στο λιανεμπόριο και ευκολότερη πρόσβαση από τους καταναλωτές.
Μάλιστα ο όρος αυτός περιλαμβάνεται στην έκθεση συμμόρφωσης που συνοδεύει τα κείμενα του συμπληρωματικού μνημονίου, δεδομένου πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεχείρησε να υλοποιήσει μερικώς την υποχρέωση για άνοιγμα των μη συνταγογραφούμενων που αναφερόταν στο τρίτο μνημόνιο.
Με τους φαρμακοποιούς μόλις και μετά βίας να δέχονται το μοίρασμα της πίτας για τα 216 σκευάσματα που βγαίνουν το προσεχές διάστημα εκτός φαρμακείων, η εντολή για μεγαλύτερη απελευθέρωση των «Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων”, όπως τα ονόμασε το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο. Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση βρίσκεται ο Ανδρέας Ξανθός που όπως όλα δείχνουν σύντομα θα κληθεί να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τους ιδιοκτήτες φαρμακείων, αλλά και υπό τη συνεχή πίεση της τρόικας να μπει τέλος στο μονοπώλιο των φαρμακείων.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η διάθεση των πρώτων φαρμάκων από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα ξεκινήσει άμεσα μόλις υπογραφεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Υγείας που θα εμπεριέχει τον καθορισμό των προϋποθέσεων διάθεσης, φύλαξης και διακίνησης τους και από άλλα κανάλια εκτός των φαρμακείων. Προς το παρόν όμως παραμένει άγνωστες οι ονομασίες των σκευασμάτων που θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής στην ελεύθερη αγορά.
Την ίδια ώρα ωστόσο μένουν ακόμη πολλά να διευκρινιστούν. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι οι συσκευασίες των γενικής διάθεσης φαρμάκων να είναι μικρότερες, αλλά και σε χαμηλότερη τιμή. Από την άλλη οι φαρμακοποιοί βρίσκονται με το «δάκτυλο στη σκανδάλη” για να συγκρίνουν ποσότητες και τιμές σε σχέση με την πρότερη αποκλειστική πώληση τους από τα φαρμακεία.
Η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια «μήλον της έριδος”, καθώς οι φαρμακοποιοί αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς. Και όχι άδικα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία της IMS, ο συνολικός τζίρος της σχετικής αγοράς φτάνει τα 380 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν τεθεί εκτός της λίστας των φαρμάκων που αποζημιώνονται, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου