Αύξηση 20% παρουσιάζουν οι κλινικές μελέτες το 2015.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες , δηλαδή την  έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων,  ετοιμάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων,  για την   περαιτέρω ανάπτυξη τους , διότι πέραν της συνεισφοράς τους στη Δημόσια Υγεία, συμβάλλουν αποφασιστικά και στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της χώρας. «Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός» και  χρειάζεται ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για να ξεπεραστούν προβλήματα και να υπάρξει σταθερότητα, διαφάνεια, απλοποίηση ανέφεραν  οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών  Μελετών (20 Μαρτίου).  
Ο Οργανισμός υπογράμμισε η πρόεδρός του Κατερίνα Αντωνίου, με τις παρεμβάσεις του στοχεύει στην  προάσπιση της ασφάλειας των ασθενών, στην πρόσβασή τους σε νέα φάρμακα, στην ορθή διεκπεραίωση της μελέτης σύμφωνα με τους κανόνες κλινικής πρακτικής και στην ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα. Όπως είπε, ο ΕΟΦ συμμετείχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο  στη συζήτηση για τις κλινικές μελέτες και στην αναθεώρηση του κανονιστικού  πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2017. Ομάδα εργασίας που έχει συστήσει ο Οργανισμός  μελέτησε τα άρθρα του Κανονισμού που χρήζουν εθνικών ρυθμίσεων και η εισήγηση θα αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας για  ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις. Τα προσδοκώμενα οφέλη από τις κλινικές μελέτες με φάρμακα θεωρούνται πολύπλευρα και σημαντικά και αφορούν στους ασθενείς που τους παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες,  στην ανάπτυξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων,  στην εκπαίδευση των γιατρών και ερευνητών, στην εξέλιξη της δημόσιας υγείας  και  στην εδραίωση της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης.

 Ο ΕΟΦ θα θεσπίσει  μια νέα διαδικασία που θα αφορά στην εκπαίδευση των γιατρών και ερευνητών , ενώ για  πρώτη φορά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διερευνήσει τη δημιουργία ενός πλαισίου επιβράβευσης  τριών  μη εμπορικών κλινικών μελετών στη χώρα μας εκ των οποίων η μία θα αναφέρεται σε παιδιατρικό πληθυσμό.
«Δεν πάμε άσχημα, πάμε καλά», ανέφερε η η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Δέσποινα Μακριδάκη, επισημαίνοντας ότι  πέρυσι  αυξήθηκαν κατά 20% οι κλινικές μελέτες σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη στις κλινικές μελέτες του 2015 θα συμμετάσχουν 6000 ασθενείς  σε 633 ερευνητικά κέντρα με προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 18η θέση παγκοσμίως στον τομέα των κλινικών ερευνών , είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας του ΕΟΦ Ευαγγελία  Φούζα, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής του ερευνητικού τομέα στα Νοσοκομεία, ώστε «να κερδίσουμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας»
Όσον αφορά την ετοιμότητα των Δημόσιων Νοσοκομείων να διενεργούν κλινικές μελέτες  η κ. Αντωνίου είπε ότι τα  νοσοκομεία ήταν πάντα έτοιμα να κάνουν κλινικές μελέτες. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας θύλακας κλινικών μελετών στο ΕΣΥ, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του προσωπικού και η γραφειοκρατία και Εθνικό Μητρώο Κλινικών Ερευνών για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου