"Όνειρο ήταν και πάει" οι προσλήψεις στην υγεία...

Μπλόκο στις προσλήψεις για φέτος με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 

Τέλος στις εξαγγελίες για κάλυψη έστω και ελάχιστων θέσεων στο σύστημα υγείας, φαίνεται πως βάζει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς με πράξη του προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, αποφάσισε την απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο καθόλη τη διάρκεια του 2016.

Το μέτρο δεν είναι ακόμη σαφές αν θα εμποδίσει τις προκηρύξεις που προβλέπονται για την υγεία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ που ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρες, όμως επίσης δεν είναι γνωστό αν θα εμποδίσει και τις κρίσεις και τοποθετήσεις ακόμη και των νέων διοικητών στα νοσοκομεία! Χρειάζεται αποσαφήνιση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες εξαιρέσεων που δίνονται από την αντίστοιχη πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2006, η οποία ενεργοποιήθηκε ξανά.

Σημειώνουμε ότι προηγούμενη πράξη υπουργικού συμβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου 2015, προέβλεπε την έγκριση έναρξης διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις 585 επικουρικών υγειονομικών διαφόρων ειδικοτήτων, η οποία όπως φαίνεται ίσχυσε μόλις για 13 ημέρες !
Τότε (18,12.2015), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας πως "στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πρόσληψη 985 μόνιμων εργαζομένων στο ΕΣΥ ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες 2.440 θέσεις μόνιμων γιατρών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων".

Η νεώτερη πράξη υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 183Α'/30.12.2015), λαμβάνει υπόψιν της όλους τους μνημονιακούς νόμους και επαναφέρει την 33/2006 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα» (Α΄ 280). Σημειώνει την ανάγκη περιστολής, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, των δαπανών στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μετά από σχετική πρόταση του Πρωθυπουργού, αποφασίζει: 

"Παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της και έως την 31n Δεκεμβρίου 2016 η ισχύς της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ισχύει".

Η συγκεκριμένη πράξη (33/2006), προέβλεπε ως μοναδική εξαίρεση για το σύστημα υγείας, τους αγροτικούς γιατρούς και τους ειδικευόμενους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εξαιρούνται μόνο "ιγ) οι ιατροί, υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου (ν.δ. 67/1968, ΦΕΚ Α΄ 303), οι ειδικευόμενοι ιατροί (ν.δ. 123/1975, άρθρο 1, ΦΕΚ Α΄ 172) που προσλαμβάνονται σε θέσεις ισάριθμες με εκείνες που κενώνονται με την αποχώρηση ιατρών αντίστοιχων κατηγοριών και οι υπόχρεοι ετήσιας υπηρεσίας κτηνίατροι, γεωπόνοι και πτυχιούχοι σχολών που προβλέπονται για τον κλάδο ΠΕ4 Ιχθυολόγων (ν. 2538/1997, άρθρα 4 και 4α, ΦΕΚ Α΄ 242)".

Επίσης, προέβλεπε "την αναστολή διορισμού και πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους".

Οι εξαιρέσεις

Η πράξη του 2006 που επανέρχεται, προέβλεπε ακόμη, κατ’ εξαίρεση προσλήψεις, διορισμούς και σύναψη συμβάσεων έργου με σύσταση τριμελούς επιτροπής από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, για χορήγηση έγκρισης.

Οι ανάγκες

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 690 θέσεις στα νοσοκομεία είχαν υποβάλει αίτηση 70.000 άτομα, ενώ 1 στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενές στα Νοσοκομεία, στους αναθεωρημένους οργανισμούς με καταργήσεις χιλιάδων κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις εκτιμώνται σε 30.000, αναγκάζοντας γιατρούς και νοσηλευτές να εργάζονται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης.

ΠΗΓΗ: HealthMag (Άννα Παπαδομαρκάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου