Στο 1,5 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Υγεία

 ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα συμπεράσματα της 8ης επιστημονικής εκδήλωσης με αντικείμενο τη «Δωροδοκία - δωροληψία» στην Υγεία

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η έκταση της διαφθοράς στον υγειονομικό τομέα είναι δύσκολο επακριβώς να προσδιοριστεί

«Δωροδοκία - δωροληψία στην Υγεία». Ενα θέμα που από την αρχαιότητα έχει απασχολήσει ειδικούς, γιατρούς, οικονομολόγους, νομικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς αλλά και τον κάθε πολίτη στην καθημερινότητά του. Με αυτό το αντικείμενο συζήτησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 η 8η επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ).

«Η διαφθορά αυτή καθαυτή έχει ηθική διάσταση και οδηγεί σε μια σειρά ποινικών αδικημάτων όπως η δωροδοκία, η απάτη, η απιστία και η παράβαση καθήκοντος. Ποιοι είναι αυτοί οι μερικοί και γενικοί παράγοντες που όταν συντρέχουν επωάζουν, υποθάλπουν τη διαπλοκή με οικονομικό όφελος και με αντίστοιχη ζημιά του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των πολιτών της κοινωνίας συνολικά;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΕΕΑΙ καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι γίνονται άτυπες πληρωμές για την απόκτηση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την παράκαμψη της λίστας αναμονής και την εξασφάλιση περίθαλψης από συγκεκριμένο ειδικό γιατρό. Εκτός από τέτοιες περιπτώσεις «ήσσονος σημασίας αλλά σημαντικού αριθμού» στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φαρμακευτικών και εν γένει υγειονομικών υλικών από το κράτος.

«Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η έκταση της διαφθοράς στον υγειονομικό τομέα είναι δύσκολο επακριβώς να προσδιοριστεί. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ δαπανούν για την Υγεία περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα, το 16,4% του ΑΕΠ, παρ' όλα αυτά εκτιμάται ότι ένα ποσοστό του προϋπολογισμού χάνεται σε "επιπλέον πληρωμές". Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την Πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Εκτιμάται ότι οι επιπλέον πληρωμές των πολιτών για την Υγεία προκαλούν μια επιβάρυνση της τάξεως του 27% στα οικονομικά τους» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αρεοπαγίτης ε.τ., κ. Λέανδρος Ρακιντζής, εξηγώντας πως ένα σημαντικό μέρος των καταγγελιών που υποβάλλονται στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετίζεται με τον υγειονομικό τομέα.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, «αν θέλουμε να εκριζώσουμε για πάντα το θλιβερό φαινόμενο της παραοικονομίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και γενναία οι πραγματικές αιτίες που το προκαλούν. Θα πρέπει κατ' αρχάς το κράτος να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του και να γίνει εξίσωση των μισθών και του ποσού των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών με τα ποσά που διατίθενται στους γιατρούς στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα τιμωρούν τους παραβάτες με έγκριτο και άμεσο τρόπο. Παράλληλα όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τον πολίτη ότι δεν πρέπει στον δημόσιο τομέα να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό είτε ως αμοιβή του γιατρού είτε ως γρηγορόσημο».

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής έχει καθιερώσει ετήσια επιστημονική εκδήλωση η οποία αφορά θέματα ιατρονομικά ώστε να διευρύνεται η σκέψη και η κρίση του γιατρού, ενώ παράλληλα να ενημερώνεται από έγκριτους νομικούς για τις τελευταίες νομολογίες που αφορούν εξειδικευμένα ιατρικά θέματα που ανακύπτουν στην καθημερινή σχεδόν άσκηση του επαγγέλματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου