Δεν απεργούν την Τετάρτη, αλλά την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί - Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Δεν θα απεργήσουν την Τετάρτη – όπως είχε προγραμματιστεί – οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να μεταθέσει κατά μία μέρα την κινητοποίηση, ώστε να μετάσχει ο κλάδος στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Οι γιατροί νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας διεκδικούν προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και θεμελίωση Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Ταυτόχρονα, διεκδικούν ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.
Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για στάση εργασίας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας από τις 11πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου.

Την ημέρα αυτή, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, διεκδικώντας τη θετική έκβαση της προσφυγής μας, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων.
Κινητοποιήσεις έχει ανακοινώσει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αιτήματα κατά του μνημονίου.
Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρηπανεργατική απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη.

Επιπτώσεις

Ενδιαφέρουσα εργασία, σε σχέση με τις επιπτώσεις από τις ιατρικές απεργίες, νοσηλεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.
Στο κείμενο παρουσιάζονται συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και οι επιπτώσεις τους στην υγεία του πληθυσμού.
Το 1976, το 25% έως και 50% των γιατρών στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ πραγματοποίησαν κινητοποίηση, καλύπτοντας για πέντε εβδομάδες μόνον τα έκτακτα περιστατικά. Στο διάστημα αυτό, η θνησιμότητα μειώθηκε!
Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν το 1983 και για τέσσερις μήνες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ιερουσαλήμ. Η ανάλυση των πιστοποιητικών θανάτου δεν βρήκε αυξημένη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της απεργίας!

Κηδείες

Σε παρόμοια κινητοποίηση διάρκειας τριών μηνών, στην ίδια πόλη το 2000, καταγράφηκαν λιγότερες κηδείες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους...
Ειδικευόμενοι γιατροί στην Ισπανία κατέβηκαν σε απεργία για εννέα ημέρες, το 1999. Ακολούθησε μελέτη, η οποία δεν κατέγραψε καμία διαφορά στη θνησιμότητα.
Παρόμοια ευρήματα προέκυψαν από μελέτες ιατρικών απεργιών στην Κροατία το 2003 και στη Βρετανία το 2012.
Η μόνη έκθεση σημαντικά αυξημένης θνησιμότητας (67%) που σχετίζεται με την απεργία προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπου το 2010 οι γιατροί απήργησαν για 20 μέρες.

Εξήγηση

Το φαινόμενο της μη αύξησης των θανάτων σε περιόδους ιατρικών απεργιών αποδίδεται σε μία σειρά από αίτια.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η διασφάλιση της παροχής επείγουσας περίθαλψης από προσωπικό ασφαλείας, το οποίο εργάζεται στην απεργία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μικρή η συμμετοχή των γιατρών στις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς μα βρίσκονται στη θέση τους κατά τη διάρκεια της “κινητοποίησης”.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου