Στο «κόκκινο» τα διαγνωστικά και αιματολογικά εργαστήρια


Ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόνο τις υποχρεώσεις Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Σε οικονομική ασφυξία έχουν περιέλθει τα διαγνωστικά και αιματολογικά εργαστήρια, καθώς και πολλά ιδιωτικά ιατρεία στα οποία διενεργούνται και διαγνωστικές πράξεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόνο τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τους φαρμακοποιούς, στους οποίους καταβλήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου για να μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα, και τις μονάδες αιμοκάθαρσης. Οι τελευταίες έλαβαν την περασμένη Πέμπτη 7 εκατ. ευρώ και έτσι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος έλλειψης φίλτρων και - έστω προσωρινής - παύσης αιμοκαθάρσεων.

Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια παραμένουν απλήρωτα, με τον ΕΟΠΥΥ να αναζητεί ένα μέρος από τα 45 εκατ. ευρώ που οφείλει τόσο σε αυτούς όσο και στις ιδιωτικές κλινικές για τον μήνα Μάρτιο. 

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Αναγνώστου, εκπρόσωπο μικροβιολογικών κέντρων, τα εργαστήρια αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. «Το πρόβλημα βέβαια δεν ξεκίνησε τώρα. Μας χρωστούν Ταμεία και ΕΟΠΥΥ από παλαιότερα χρόνια. Πέντε Ταμεία μάς χρωστούν χρήματα από το 2010 και το 2011, το ΕΤΑΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ο Οίκος Ναύτου και το ΤΥΔΚΥ. Ολα τα Ταμεία, πλην του ΤΥΔΚΥ, χρωστούν το τετράμηνο του 2012 διότι εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2012. Επίσης, χρωστούν το 10% του 2012, του 2013, του 2014 συν ένα πεντάμηνο του 2013, ένα εξάμηνο του 2014 και δεν έχουν πληρώσει από τον Φεβρουάριο του 2015» τονίζει.

Οπως επισημαίνει, «τα εργαστήρια φυτοζωούν. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα δάνεια, δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν αντιδραστήρια και πλέον οι προμηθευτές ζητούν μετρητά. Για να καταλάβετε, από εκεί που έπαιρνα τρία μπουκάλια διάλυμα για αναλυτή, τώρα παίρνω ένα για να μπορέσω να το πληρώσω».


Παρέμβαση για το θέμα έκαναν και οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό ζητούν να μεριμνήσει «προκειμένου οι πάροχοι υγείας, ιδιαίτερα ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων και κέντρων αποζημιωθούν για τον μήνα Μάρτιο, καθ' όσον όπως γνωρίζετε οι προμήθειες των υλικών (αντιδραστηρίων και λοιπών υλικών), απαιτούν προκαταβολή από τους προμηθευτές, στις οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν».

Αν δεν ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες και δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα, το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» κ. Ηλίας Σιώρας, αν οι προμηθευτές τροφίμων ζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα να πληρωθούν τοις μετρητοίς θα παρουσιαστεί πρόβλημα, και μάλιστα άμεσα. 

Νοσοκομεία... πρώτων βοηθειών

«Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας και να αναπροσαρμοστούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Πρέπει ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων να επανέλθει στα 1,9 δισ. που ήταν το 2013. Αν δεν γίνει αυτό και έχουμε ένα νέο μνημόνιο που θα προβλέπει περαιτέρω μείωση, τότε ή θα κλείσουμε το "μαγαζί" ή θα γίνουμε ένα δίκτυο πρώτων βοηθειών» δηλώνει ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. 

Οπως εξηγεί, το 2014 που ο προϋπολογισμός ήταν 1,4 δισ. ευρώ, τα χρήματα τελείωσαν τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί για προμήθειες και συντήρηση μηχανημάτων.

Και παρότι ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους χρειάστηκε για τα νοσοκομεία έκτακτη επιχορήγηση. «Για το 2015, ο προϋπολογισμός γράφει 1,32 δισ. και ήδη έχουμε προβλήματα. Δεν μπορεί να συρρικνωθεί άλλο».

2 σχόλια:

  1. Φανταστειτε να πηγαιναμε στη δραχμη τι θα γινοταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ....ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ,ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΑ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΛΟΣ ΜΕ ΘΕΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ [ΟΧΙ 10 ΛΕΠΤΑ]ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΣ.....ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ[ΠΧ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ]....ΕΤΣΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ..Η ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ...ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ..ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ.....ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή