Λήψη άμεσων μέτρων κατά της ελονοσίας μετά το κρούσμα στην Κω

  • Πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης  ξεκινά άμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας ξεκινά άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω, με αφορμή την καταγραφή εισαγόμενου κρούσματος της θανατηφόρου ασθένειας στο νησί από μετανάστη, όπως απεκάλυψε χθες η «δ».
Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε συναγερμό, ενώ ο έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη μέτρων.
Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν τρείς παγίδες κουνουπιών σε χώρους που φιλοξενούνται μετανάστες. Τα κουνούπια που θα συλλεχθούν θα ψυχθούν και θα αποσταλούν προς έλεγχο στο ΚΕΕΠΝΟ, που ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την εργαστηριακή ανάλυση θα αποφασίσει αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα προφύλαξης των πολιτών από τη νόσο.
Όπως είναι γνωστό αποκλειστικά υπεύθυνα για τη μετάδοση της ελονοσίας είναι τα κουνούπια και συγκεκριμένα αυτά του γένους Anopheles.
Επομένως, η εντομολογική επιτήρηση που διενεργείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει ως σκοπό:
-Την καταγραφή της παρουσίας των ειδών κουνουπιών, που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή, με σκοπό τη διερεύνηση του είδους ή των ειδών που είναι διαβιβαστές της ασθένειας.
-Τον καθορισμό των περιοχών που πρέπει να μελετηθούν με συστηματικό τρόπο και των σημείων ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών.
-Τη γνώση της βιοοικολογίας των ειδών που έχουν ιδιαίτερη υγειονομική σημασία και με βάση αυτά την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων και μέσων για την αντιμετώπισή τους.
-Την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με την καταπολέμηση, όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας και η αλλαγή στρατηγικής.

Θυμίζουμε ότι το εισαγόμενο περιστατικό ελονοσίας αφορούσε μετανάστη από ενδημική χώρα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 24/06/2015, όντας ήδη εμπύρετος.
Η αρχική διάγνωση του ασθενούς έγινε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω με μικροσκοπική εξέταση και Δοκιμασία ταχείας διάγνωσης ελονοσίας και επιβεβαιώθηκε (ελονοσία από πλασμώδιο vivax) στον Τομέα Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου και συναδέλφους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μεταναστών στη νήσο, συνεισέφερε στην ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση του περιστατικού (λοιμωξιολογική εκτίμηση περιστατικού, μεταφορά δειγμάτων στην ΕΣΔΥ και στο Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», χορήγηση ριζικής θεραπείας στον ασθενή, οργάνωση μετέπειτα παρακολούθησής του).
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του επαρχείου της Κω πρόκειται εξάλλου, σε εκτέλεση σχετικού εγγράφου του ΚΕΕΛΠΝΟ, να προχωρήσει σε ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα ατομικής προστασίας άπό τα κουνούπια.
Επιπλέον μεριμνά για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων βασικών ανθελονοσιακών φαρμάκων στις Μονάδες Υγείας των νήσων, για την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων ελονοσίας.
 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου