"Κίτρινος"... συναγερμός για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη (Capital.gr)
Εκτός προβλέψεων βρίσκεται ήδη από τους πρώτους μήνες του 2015, η κρατική χρηματοδότηση προς τα τρία μαζικότερα ταμεία κύριας ασφάλισης. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ κατά το α΄τρίμηνο του 2015 έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 25% της κρατικής χρηματοδότησης που θα έπρεπε κανονικά να έχουν απορροφήσει. 

«Πρωταθλητής» στην απορροφητικότητα είναι ο ΟΑΕΕ, ο οποίος έχει απορροφήσει το 34,8% της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται το 2015. Έτσι αντί για 208 εκατ. ευρώ που έπρεπε να απορροφήσει το α΄ τρίμηνο του 2015 και 255 εκατ. ευρώ που απορρόφησε πέρσι, ο ΟΑΕΕ άντλησε …290 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν συνεχιστούν οι μέχρι τώρα ρυθμοί της απορρόφησης των προβλεπόμενων κονδυλίων για το 2015 (834 εκατ. ευρώ) από τον ΟΑΕΕ, τότε τον προσεχή Αύγουστο –δηλαδή σε τέσσερις μήνες από τώρα- θα έχουν αυτά τελειώσει. Ο λόγος για τον οποίο ο ΟΑΕΕ αντλεί γρηγορότερα απ’ ο,τι θα έπρεπε τα διαθέσιμα κρατικά κονδύλια είναι η μείωση της άλλης πηγής χρηματοδότησης του, των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Μεγάλη «απορροφητικότητα» των κρατικών κονδυλίων υπάρχει επίσης στο ΙΚΑ (28,5%) και στον ΟΓΑ (26,9%).

Συνολικά οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν δεχτεί αυξημένη κατά 9,4% κρατική χρηματοδότηση στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015. 

Αντίθετα ο προϋπολογισμός του 2015 προέβλεπε αύξηση 7% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ασφαλιστικούς φορείς για τους 12 μήνες του 2015 σε σχέση με τους 12 μήνες του 2014. 

Έτσι αν συνεχιστούν οι ρυθμοί, θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τέλος του 2015 από ο,τι προβλεπόταν αρχικά. 

Την ίδια στιγμή, που αυξάνονται γρήγορα οι ανάγκες των ασφαλιστικών φορέων αλλά και ταυτόχρονα το πρόγραμμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ προβλέπει αναστολή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση δυσκολεύεται πολύ να βρει επιπλέον πόρους για να τις καλύψει. Η απόπειρα να μεταφέρει πλεονάζοντα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων στην Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτική του βραχυχρόνιου δανεισμού του Δημοσίου –βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε χθες η Βουλή- για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου που δεν μπορούν να καλυφτούν από τα καταρρέοντα κρατικά έσοδα δεν φαίνεται να «τσουλάει». 

Τα ασφαλιστικά ταμεία εκείνα τα οποία έχουν μεγάλα κεφάλαια σε εμπορικές τράπεζες και τα οποία ανήκουν σε μηχανικούς –γιατρούς- νομικούς, εργαζομένους στον Τύπο τραπεζοϋπαλλήλους – εργαζομένους ΔΕΚΟ (ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ –ΜΜΕ, ΕΤΑΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ αντίστοιχα) κάθε άλλο παρά πρόθυμα φαίνονται να μεταφέρουν στην ΤτΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στο Δημόσιο να τα χρησιμοποιήσει –μεταξύ άλλων- και να στηρίξει ελλειμματικούς ασφαλιστικούς φορείς όπως ο ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ. 

Ήδη τα ΔΣ του ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ (εργαζόμενοι στον Τύπο) έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Την προσεχή Δευτέρα, συνεδριάζει το ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος υγείας τραπεζοϋπαλλήλων και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ) και την Τρίτη, το ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, νομικοί). 

Την ίδια στιγμή, τα προβλεπόμενα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να κλείσουν τις «τρύπες» από την πτώση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, η οποία δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει τους επόμενους μήνες όπου στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει στασιμότητα στην οικονομική δραστηριότητα. 

Τελευταίο «μαξιλάρι» για τους ασφαλιστικούς φορείς ενδέχεται πως είναι οι 24 έμμεσοι φόροι τους οποίους εξετάζει το Υπ. Εργασίας να επιβάλλει από τον Ιούνιο και έπειτα.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου