Οι 7 εξαγγελίες Τσίπρα

Γράφει η  (Virus.com.gr)
Μάρτυρες μιας σπάνιας επίσκεψης θα είναι όσοι βρεθούν σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αριστοτέλους για να συναντήσει την ηγεσία και να παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.  Το Virus έχει όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας είναι ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει το Μαξίμου στα θέματα της περίθαλψης των πολιτών, επιδιώκοντας να αναδείξει και την πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής που βάζει στο επίκεντρο όχι τα «θεάματα», αλλά και τον «άρτο» ή στην προκειμένη την «ίαση».
Κυρίως, όμως, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα φέρει και μια ειδική βαρύτητα, ιδιαίτερα για την ηγεσία του Υπουργείου και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή συγκεκριμένα. Η προσοχή και οι προσδοκίες στρέφονται στον Υπουργό Υγείας και οι ευθύνες του να αποδώσει και να υλοποιήσει όλες τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές επιλογές αυξάνονται γεωμετρικά.
Παράλληλα, όμως, οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δημιουργούν  και την προσδοκία πως θα μέτρα που ανακοινώνονται θα υλοποιηθούν. Σαν να μπαίνει μια πρωθυπουργική βούλα, τρόπων τινά.
Τι πρόκειται λοιπόν να εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας; 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, έως χθες αργά το βράδυ, οι εξαγγελίες θα κινηθούν σε 7 άξονες:
1.     Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη και των ανασφαλίστων πολιτών. Άλλωστε, τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο κ. Ξανθός μιλούν για πλήρη κάλυψη του πληθυσμού
2.     Επαναπροσδιαρισμός των ποσοστών συμμετοχής των πολιτών στη δαπάνη των φαρμάκων, εισάγοντας εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια  
3.     Προσλήψεις σε Δημόσια Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ και Οργανισμούς. Πληροφορίες μιλούν για αριθμό που θα φθάσει έως και τις 4,5 χιλιάδες
4.     Μέτρα καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας
5.     Προώθηση της χρήσης τόσο των εγχώριων παραγόμενων φαρμάκων και των γενοσήμων ιδιαίτερα
6.     Ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας
7.     Προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως μέσω των κλινικών ερευνών. Στόχος είναι οι μελέτες να επιφέρουν έσοδα που θα φθάσουν το μισό με ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το ζήτημα είναι αν οι παραπάνω εξαγγελίες, ή όποιες άλλες προσθέσει (αν προσθέσει) ο Πρωθυπουργός, είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα προβλήματα στην περίθαλψη των πολιτών και στην καθημερινότητα των εργαζόμενων στην Υγεία.
Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Υγεία. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει προσλήψεις, αλλά θα αφορά και στα άλλα κρίσιμα θέματα του χώρου της Δημόσιας –και όχι μόνο- Υγείας.
Λύσεις πρέπει να βρεθούν ιδιαίτερα στο κομμάτι της χρηματοδότησης του συστήματος, αφού διεθνώς έχει αποδειχτεί ότι ανάπτυξη χωρίς αύξηση των δαπανών για την υγεία δεν μπορεί να υπάρξει.

1 σχόλιο: