Ποιος συνταγογραφεί τα επιθέματα για την περιποίηση κατακλίσεων ;

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μεγάλο θέμα στη Ρόδο σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση επιθεμάτων για την θεραπεία των κατακλίσεων από ιατρούς με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής από περιφερειακά του ΠΕΔΥ. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να ισχυρίζονται οι ελεγκτές στο ΠΕΔΥ πως υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος που απαγορεύει την συνταγογράφηση από όλους τους ιατρούς πλην των χειρουργικών ειδικοτήτων.

Αποτέλεσμα:

Σήμερα προσήλθε συγγενικό πρόσωπο κατακεκλιμένης ασθενούς που παρακολουθώ από 3τίας. Λόγω  εμφάνισης  κατακλίσεων προ 2μήνου στην  οσφυοϊερά  χώρα και στην ΔΕ πτέρνα, ξεκίνησα θεραπεία με επιθέματα.

Είναι ο δεύτερος μήνας θεραπείας και οι κατακλίσεις σημειώνουν αισθητή βελτίωση.

Βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ προς την μονάδα του ΠΕΔΥ Ρόδου, αναφέρεται ότι «Η γνωμάτευση για χορήγηση υλικών κατακλίσεων γίνεται μόνο από ιατρό χειρουργικής ειδικότητας» για αυτό το λόγο παρέπεμψα τον συγγενή της ασθενούς σε ιατρό  χειρουργικής ειδικότητας. Η ίδια απάντησε πως θα πάει στο ΠΕΔΥ ή στο νοσοκομείο.

Κατόπιν τούτων διερωτώμαι:

Ο Ω.Ρ.Λ. , γυναικολόγος, ουρολόγος,  είναι χειρουργικής ειδικότητας, βάσει αυτής της διευκρινιστικής εγκυκλίου μπορεί να συνταγογραφήσει τα επιθέματα κατακλίσεων;

Ο χειρουργός του ΠΕΔΥ δικαιούται να κάνει κατ΄οίκον επισκέψεις για να εκτιμήσει το προαναφερόμενο περιστατικό ;

Ο χειρουργός του ΕΣΥ ;

Οι Παθολόγοι – Γενικοί Ιατροί γιατί δεν δικαιούνται να συνταγογραφούν επιθέματα κατακλίσεων ;

Έως πότε η αδυναμία σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού θα υποβαθμίζει τις ειδικότητες της ΠΦΥ ;

7 σχόλια:

  1. Έλα μου ντε????Να ήταν το μόνο θέμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τότε να συνταγογραφούν και οι χειρουργοί φάρμακα για την υπέρταση, την χοληστερίνη, τον διαβήτη και να χορηγούν υλικά σε διαβητικούς. Μονά ζυγά δικά μας........../

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τοτε να χειρουργουν ολοι και να περνουν φακελακια ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχει σημασία τι ειδικότητα έχεις.
    Εάν έχεις περιστατικό με κατάκλιση, θα τα κανονίσει όλα ο ιατρικός επισκέπτης της εταιρείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφού γνωρίζουν καλά την δουλειά τους..εννοειται και να τα κανονίσει. Ποιός γιατρός βλέπει 10101001 τραύματα σε ένα χρόνο ??? Ποιός γιατρός θα κάνει επίσκεψη σε έναν ανθρωπο που δεν έχει να τον πληρώσει?? Εννοεται και να τα κανονίσει.

      Διαγραφή