Αποκλειστικές νοσοκόμες: Tι γίνεται στη χώρα μας;

Της Σοφίας Νέτα
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τον υγειονομικό τομέα στη χώρα μας, είναι αυτό της απασχόλησης παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στα δημόσια νοσοκομεία.
Το θέμα αυτό χρειάζεται προσοχή τόσο για την υγεία και την προσωπική ασφάλεια των ασθενών καθώς, πέραν της άγνωστης ταυτότητος των απασχολούμενων που εμφανίζονται ως επαγγελματίες υγείας, είναι αμφίβολη ακόμη και η ειδίκευσή τους επάνω στο αντικείμενο, ακόμα και αν φέρουν μαζί τους πτυχία και άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, αφού όπως έχει αποδειχθεί είναι πλαστά.
Στο ζήτημα αυτό δημιουργείται το ερώτημα για την προέλευση των ατόμων αυτών και πώς γίνεται να εργάζονται σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία καμία αρμοδιότητα. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Όταν ένας ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο, οι συγγενείς λόγω της κρίσιμης κατάστασής του και λόγω περιορισμένου νοσοκομειακού προσωπικού, αναγκάζονται να προσλάβουν μια αποκλειστική νοσηλεύτρια με σκοπό την φροντίδα του αρρώστου. Για τον λόγο αυτό, απευθύνονται στο γραφείο νοσηλευτών, όπου υπάρχει μια λίστα αποκλειστικών νοσοκόμων, οι οποίες καλούνται να εργαστούν όταν δεν επαρκούν οι πλήρης απασχόλησης νοσηλεύτριες του νοσοκομείου. Έτσι λοιπόν, και σε συνεργασία με γραφεία ευρέσεως εργασίας στον υγειονομικό χώρο, γίνεται η αναζήτηση προσωπικού. Επίσης, υπάρχουν και διάφοροι από άλλα γραφεία εύρεσης εργασίας, που διανείμουν νυχθημερόν κάρτες με στοιχεία γυναικών, που προσφέρουν φροντίδα σε νοσηλευόμενους με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Και αυτό φυσικά χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος από τους υπαλλήλους της ασφάλειας του χώρου.

Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, είναι η εμπλοκή των γραφείων ευρέσεως εργασίας καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες αλλοδαπών και Ελλήνων που έχουν εργαστεί μέσω ιδιωτικών φορέων, αλλά και υπαλλήλων των τελευταίων που αναλαμβάνουν την “επιστράτευση” όσων αναζητούν εργασία, είναι σύνηθες φαινόμενο τα γραφεία αυτά, να λαμβάνουν παρανόμως χρήματα από αυτές, προκειμένου να συσταθούν για δουλειά. Μάλιστα, όπως ανέφεραν εργαζόμενες, το ποσό που ζητούν τα γραφεία αυτά από τις παράνομα εργαζόμενες αποκλειστικές που είναι εκτός της λίστας (μητρώου) του νοσοκομείου, ανέρχεται στα 20 από τα 50 ευρώ που πληρώνονται για 12 ώρες δουλειά. H παράνομη ταρίφα δηλαδή που πληρώνουν, τόσο με νόμιμα όσο και παράνομα παραστατικά, πολλές φορές ξεπερνάει τα 300 ευρώ τον μήνα για 10 βάρδιες δουλειάς.

Κόστος απασχόλησης αποκλειστικής νοσοκόμας

Το κόστος απασχόλησης αποκλειστικής νοσοκόμας, είναι ανάλογο τόσο με τις τριετίες εργασίας της και τα ένσημα της (900 ένσημα/τριετία), καθώς επίσης ανάλογα με την ημέρα εργασίας, δηλαδή αν είναι μέρα, νύκτα ή αργία. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά οι μικτές αποδοχές εργασίας νοσηλεύτριας που ανήκει στην πρώτη κλίμακα.
Πρωϊνή εργασία: 45,78 ευρώ 
Αργία - Πρωϊνή εργασία: 80,11 ευρώ 
Νύκτα (απλή): 57,22 ευρώ 
Αργία Σαββάτου: 86,44 ευρώ

Για ελαστικοποίηση του ελέγχου διάθεσης των αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία της χώρας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη» κ. Αθανάσιος Βασιλάκης. Μάλιστα, αποδίδει το μεγάλο αυτό πρόβλημα στην απόφαση Υ4α/Γ. Π. οικ. 75206 (ΦΕΚ 1944/B/8-8-2013) του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια με τα οποία δουλεύουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες, σε αντίθεση με αυτή του προκατόχου του, υπουργική απόφαση υπ αριθμ. Υ4α/οικ.37804/13 (ΦΕΚ 1023 B/25-4-2013), κ. Λυκουρέντζου, που έθετε αυστηρότερα μεν κριτήρια εισαγωγής στα μητρώα αποκλειστικών νοσοκόμων, ασφαλέστερα δε για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχουν στον χώρο των νοσοκομείων. Όσον αφορά στην τελευταία εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας τονίζει ότι “Ο κύριος Βορίδης, άνοιξε την πόρτα στα δουλεμπορικά γραφεία τα οποία εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους παίρνοντάς τους πολλά χρήματα για την εξεύρεση εργασίας”.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας

Απίστευτες είναι οι εμπειρίες που έχουν να διηγηθούν πολλοί ασθενείς οι οποίοι, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, επέλεξαν γυναίκες που εργάζονται παράνομα. Ένας εξ αυτών, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος το 2011 όπως εκμυστηρεύεται, από τις 12 ημέρες που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο, αυτό που θυμάται πιο έντονα, δεν είναι ο πόνος, αλλά η αποκλειστική νοσοκόμα που τον ανέλαβε. «Ήταν μια τρέλα. Δεν μπορούσα καθόλου να κουνήσω και ενώ προσπαθούσα να συνεννοηθώ, αυτή δεν καταλάβαινε τίποτα. “Μούδιασε το χέρι μου”, να της λέω, να μου δείχνει εκείνη το μπάνιο. Ευτυχώς ήταν εκεί ένας κύριος που της έδειχνε με το χέρι τι θέλω να της πω. “Νερό”, “πόδι”, “πλάτη”, “τουαλέτα”, έλεγα κι έκανε ο άνθρωπος τον μεταφραστή στη νοηματική». Σαν να μην έφθανε αυτό συμπληρώνει, «Ήταν οι απίστευτοι τσακωμοί που ξεσπούσαν κάθε τόσο. Έμπαινε μια ξανθιά το βράδυ στον θάλαμο και μοίραζε κάρτες στα κρεβάτια. Να δείτε φωνή τότε η δικιά μας – την άκουγα και ξυπνούσα! Η μία παράνομη αποκλειστική να ορμάει να διώξει έξω την άλλη, μην της ξελογιάσει τον ασθενή. Κι εμείς να κοιταζόμαστε σαν χαζοί».

Έλεγχοι και συλλήψεις

Ουκ ολίγες ήταν οι έφοδοι ελεγκτών του ΙΚΑ που διενεργήθηκαν κατά καιρούς και έχουν συλληφθεί εκατοντάδες κατά φορά, γυναίκες που ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα της νοσηλευτικής. Αρχές Φεβρουαρίου του 2014 σε νοσοκομείο της Αθήνας «πιάστηκαν στα πράσα» 14 γυναίκες. Τον Μάιο του 2012, οι ελεγκτές του ΙΚΑ εντόπισαν 106 γυναίκες χωρίς χαρτιά σε επτά διαφορετικά νοσοκομεία της Αθήνας. Πέντε μήνες αργότερα, άλλες 133 γυναίκες που υποδύονταν τις νοσοκόμες εντοπίσθηκαν σε Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά, ενώ οι ελεγκτές έβλεπαν διάφορες «νοσοκόμες» να τρέχουν στους διαδρόμους για να γλιτώσουν τον έλεγχο.
Σε παλαιότερη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων κ. Βασιλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως, παράνομες νοσοκόμες φτάνουν στο προαύλιο με… πούλμαν, και ξεκινούν το «ψάρεμα» ασθενών στους θαλάμους.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να εξαλειφθεί το πρόβλημα με τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, το οποίο έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα, ο κ. Βασιλάκης προτείνει να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στον χώρο του νοσοκομείου επί καθημερινής βάσεως, κάτι που φυσικά δεν γίνεται.
Για το μεγάλο αυτό ζήτημα θέση έχει πάρει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Το πρόβλημα θα λυθεί με την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού καθώς, η πρόσληψη μόνιμων νοσοκόμων θα κοστίσει λιγότερο στο Δημόσιο σε σχέση με την κάλυψη μέρους της αμοιβής στις αποκλειστικές από τον ΕΟΠΥΥ. Προσθέτει δε ότι, ως μόνιμο προσωπικό θα μπορούσαν να εργαστούν οι αποκλειστικές, η πλειονότητα των οποίων είναι εκπαιδευμένες με πολύχρονη πείρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου