Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου (onmed.gr)
Παράλληλα με την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, θα προχωρά και το μεγάλο στοίχημα της υγείας, που αφορά στις προσλήψεις τόσο στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ, στο ΠΕΔΥ, αλλά και στην οικονομική αναγέννηση του συστήματος, ζητήματα πολύ καίρια, για τα οποία έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Αυτό έγινε γνωστό από την χθεσινή συνάντηση μακράς διαρκείας που είχαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επομένως, τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γιατροί, όπως υποστελέχωση (τόσο στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ με το άνοιγμα των 150 κλειστών κλινών όσο και στον φορέα της ΠΦΥ ΠΕΔΥ) υποχρηματοδότηση, αλλά και θέματα διαφθοράς, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν εφόσον ωριμάσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας.
Μπορεί πάνω σε αυτό άραγε να έχει κάποιος αντίρρηση; Θα πρέπει όλοι να στρατευθούν για τον ευγενή και πατριωτικό αυτό σκοπό, σχολιάζουν άνθρωποι της υγείας.
Αυτό που φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα, όπως τονίστηκε από την χθεσινή συνάντηση – η οποία έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα- είναι οι προσλήψεις των 300 επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ καθώς και οι προσλήψεις των 700 περίπου γιατρών που έχουν κριθεί από τα Συμβούλια.
Ο νέος υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τους γενικούς γραμματείς κ.κ. Γιάννη Μπασκόζο και Σπύρο Κοκκινάκη, δήλωσαν στους εκπροσώπους των γιατρών, ότι δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να αιφνιδιάσουν το ιατρικό σώμα, αντίθετα θα τους αξιοποιήσουν ως συμβούλους τους.
«Σας θεωρούμε εταίρους και συμβούλους της πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας:
«Πρώτο μέλημά μας είναι να ορθοποδήσει το σύστημα». Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η πρωτοβουλία σύστασης αρμόδιας Επιτροπής για τη θεσμική επαναθεμελίωση του Συστήματος Υγείας με προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ακόμη, ότι προσδοκά σε μία απρόσκοπτη και διαρκή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ως θεσμικό φορέα, ώστε με θετικά βήματα να προχωρήσουν εφικτές και βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και θα αναβαθμίζουν την ιατρική λειτουργία.
Ιδιαίτερα τόνισαν την ανάγκη των προσλήψεων στα νοσοκομεία για τη στελέχωση σε τομείς άμεσης προτεραιότητας όπως οι ΜΕΘ, καθώς και των παρεμβάσεων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαφθοράς.
Ειδικότερα από την πλευρά του ο ΠΙΣ, έθεσε κατά προτεραιότητα τον κυρίαρχο και θεσμικό ρόλο του στα θέματα της Υγείας όπως επίσης και το θέμα της επείγουσας ανάγκης για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της ιατρικής λειτουργίας. Ο ΠΙΣ ζήτησε την κατάργηση όλων των αστυνομικού και λογιστικού χαρακτήρα μέτρων πολιτικής τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην ιατρική λειτουργία,μέσα από την άκρατο απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τα ασφυκτικά δεσμά που τέθηκαν, στη δυνατότητα των ιατρών να συνταγογραφούν τις ενδεδειγμένες θεραπείες για τους ασθενείς τους. Η ιατρική λειτουργία για τον ΠΙΣ πρέπει να ασκείται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη και μέσα από τους κανόνες ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.
Σε συνδυασμό με τις πρώτες εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου υπογράμμισαν ότι η ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία σοβεί στην χώρα μας, θα πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων και την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ζητήθηκε περαιτέρω, ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πλήρωση του ΠΕΔΥ με τους αναγκαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και με οικογενειακούς ιατρούς, σε όλη την χώρα – ιδιαίτερα δε σε νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Παράλληλα με την αποκατάσταση της λειτουργίας της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ΠΙΣ τόνισε ακόμη ότι η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές πρέπει να συνοδευθεί από την αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο (4,5% του ΑΕΠ ενώ το όριο της ασφάλειας είναι το 6%).
Στήριξη του ΕΟΠΥΥ ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του με ενίσχυση των δαπανών τόσο σε ιατρικές επισκέψεις όσο επίσης και σε εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και διαγνωστικές εξετάσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα και αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για το ιατρικό μισθολόγιο και τη δυνατότητα των νέων ιατρών να εργαστούν στη χώρα τους μέσα και από ανοιχτές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και την πρόσληψή τους στα δημόσια νοσοκομεία για να αποτρέψουμε τη συνεχή ροή του άξιου αυτού δυναμικού προς τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Πηγή: http://www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου