Εξονυχιστικοί έλεγχοι για τις συνταγογραφήσεις αναλώσιμων υλικών στην Ν. Ρόδο


Την παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και διευθυντή του ΠΕΔΥ Υψηλών Δαπανών Υγείας του ΕΟΠΠΥ κ. Χρήστου Μαντά προκάλεσαν οι καταγγελίες για την συνταγογράφηση και διάθεση ακριβών επιθεμάτων για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο και πιθανότατα και στο υπόλοιπο νησί.
Ο κ. Μαντάς θα ζητήσει τη διενέργεια σχετικού ελέγχου από τους επιθεωρητές του ΕΟΠΠΥ, ενώ του θέματος θα επιληφθεί και το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Χθες ενημερώθηκε σχετικά και η Εισαγγελέας Υπηρεσίας αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Υγείας κ. Σταύρος Ευαγγελάτος.

Ηδη εξάλλου έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων και μαρτυριών από αιρετούς στη Νότια Ρόδο, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει στηθεί «φάμπρικα» με τη σύμπραξη πλειόνων προσώπων ακόμη και υπαλλήλων του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι»!!

Ενδεικτικό του μεγέθους της υπόθεσης είναι και μαρτυρία που φέρει αιρετό να παραπονέθηκε σχετικά με τις διαδικασίες συνταγογράφησης που ακολουθούνται δι’ αποστάσεως σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο, σε υπάλληλο του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» και να έλαβε την αποστομωτική απάντηση ότι θα πρέπει λίγο πολύ οι ασθενείς να ευγνωμονούν την ιατρική επισκέπτη, την «πλασιέ» φαρμακοβιομηχανίας, που μεριμνά για να λαμβάνουν φάρμακα χωρίς να απαιτείται να τα πληρώνουν!!

Η υπόθεση έχει μεγάλο βάθος, ενώ μόνο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοτική αρχή κρατεί, παρότι ενημερώθηκε από τους ίδιους τους καταγγέλλοντες, ακόμη και από μέλη της παράταξης (!!) σιγήν ιχθύος.

Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», σύμφωνα με καταγγελίες, στο τελευταίο κυρίως διάστημα ιατρική επισκέπτης, που δραστηριοποιείται στο νησί και εκπροσωπεί μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, πραγματοποιεί «ιατρικές επισκέψεις» σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων στη Νότια Ρόδο με κλιμάκιο του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».

Η ιατρική επισκέπτης, που φέρεται πλέον πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» τους ηλικιωμένους, πήρε τα βιβλιάρια υγείας τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει στη συνέχεια με τη συνδρομή ιατρών φάρμακα που τους πείθει ότι χρειάζονται!

Στη Νότια Ρόδο, που υποφέρει από την έλλειψη ιατρών για την περίθαλψη των ασθενών, φέρονται έτσι δύο τουλάχιστον ιατροί, ένας στη Ρόδο και ένας στην δυτική πλευρά του νησιού, σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα, να τους συνταγογραφούν ακριβά επιθέματα για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων, χωρίς βέβαια να τους εξετάζουν.

Τέτοια δε επιθέματα έχουν συνταγογραφηθεί, όπως καταγγέλλεται, ακόμη και σε ασθενείς που δεν έχουν τραύματα από κατακλίσεις!!

Πέραν τούτου, η ιατρική επισκέπτης, φέρεται να λαμβάνει υπεύθυνες δηλώσεις, που ζητείται να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής τους από συγγενείς των ασθενών, προκειμένου να εισπράξει στην πορεία το αντίτιμο του κόστους των φαρμάκων, που συνταγογραφεί στους ηλικιωμένους!
Το όλο ζήτημα έχει θορυβήσει και φαρμακοποιούς που κλήθηκαν να εκτελέσουν συνταγές για επιθέματα αξίας 801,35 λεπτών σε ασθενείς, οι οποίοι δεν φέρονται να έχουν τραύματα για τα οποία απαιτείται η χρήση τους!

Σημειώνεται ότι η όλη θεραπεία γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μετά από εξέτασή τους από ιατρό και όχι εξ αποστάσεως, ούτε βέβαια από ιατρικούς επισκέπτες «πλασιέ» φαρμακευτικών εταιρειών, πόσω μάλλον από στελέχη του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι»!!

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα συγκεκριμένα σκευάσματα συγκαταλέγονται μεταξύ των αναλώσιμων για τα οποία δεν απαιτείται ακόμη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ως εκ τούτου δεν διεξάγεται επαρκής έλεγχος για τη διάθεσή τους!

Η διάθεσή τους γίνεται με χειρόγραφες συνταγές στα βιβλία υγείας των ασθενών, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο να διεκπεραιώνεται η διαδικασία των πληρωμών με υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες εξουσιοδοτείται προς τούτο οποιοδήποτε πρόσωπο από τον ασθενή!
Αυτό που προκαλεί πάντως πρόσθετη αίσθηση είναι το γεγονός ότι για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας θα πρέπει να εγκριθούν οι συνταγές από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος δεν φέρεται, όπως καταγγέλλεται, να έχει προχωρήσει έστω και δειγματοληπτικά σε έλεγχο των ασθενών, για να διαπιστώσει ότι σε πλείστες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η χρήση των συγκεκριμένων ακριβών επιθεμάτων.

Ο ΕΟΠΠΥ πάντως έχει προαναγγείλει ότι θα θεσπίσει άμεσα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλες τις παροχές υγείας για να κλείσει κάθε «μαύρη τρύπα» διαφυγής δημόσιων πόρων μέσω ανεξέλεγκτων και πολλαπλών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε εξάλλου η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που κατήργησε τις χειρόγραφες γνωματεύσεις και τις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ελεγκτές γιατρούς.

Ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ιατροτεχνολογικά υλικά (οπτικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, επιθέματα, υλικά κολοστομίας, αναλώσιμα υλικά για διαβητικούς, αναπνευστικές συσκευές κ.ά.) σε μία προσπάθεια για ουσιαστικό έλεγχο της συγκεκριμένης δαπάνης που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται βάσει χειρόγραφων γνωματεύσεων «διασκορπισμένων» σε περίπου 200 περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ!

Ο τελικός στόχος είναι η παροχή των ιατροτεχνολογικών υλικών στους ασφαλισμένους να γίνεται όπως και με τα φάρμακα, που σημαίνει απεμπλοκή του ασφαλισμένου από τον ρόλο του μεσολαβητή σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των προμηθευτών για τα προϊόντα αυτά.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι αφού λάβουν τη χειρόγραφη γνωμάτευση, την οποία εγκρίνει ο ελεγκτής γιατρός, αγοράζουν από τον προμηθευτή το υλικό, πληρώνοντας το σύνολο της δαπάνης, και αφότου υποβάλουν τα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή του ΙΚΑ λαμβάνουν πίσω τα χρήματά τους.

Η συνολική ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροφαρμακευτικά υλικά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί «σημάδια» ότι αποτελεί πεδίο διαφθοράς λόγω αδιαφανών διαδικασιών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση που ερευνά η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ με εταιρεία που φέρεται να χρέωσε σε δύο ασφαλισμένους τον ίδιο τύπο επιθέματος σε διαφορετική τιμή προκειμένου να «συμπληρώσει» και στις δύο περιπτώσεις το ανώτατο πλαφόν μηνιαίας δαπάνης που καλύπτει ο Οργανισμός.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου